De traditionele houtverbinding, de spijkerplaat

Een van de oudste en eenvoudigste manier om hout met elkaar te verbinden is door middel van een spijkerplaat. Dat is een plaat die in een regelmatig patroon gespijkerd wordt om allerlei soorten balken te verbinden.

Een spijkerplaat gebruiken

De werking is redelijk simpel, de plaat wordt tegen een balk geplaatst en daar worden vervolgens spijkers of heel soms schroeven (meestal spijkers) in geslagen. Dan wordt er een andere balk tegen de nog niet bespijkerde helft geplaatst en dan worden daar ook spijkers in geslagen. Op deze manier worden de twee balken aan elkaar verbonden.

De varianten

Een spijkerplaat is verkrijgbaar in verschillende groottes. De kleinste is 75×50 en de grootste is 150×300. Op de onderstaande foto’s zijn de twee uitersten te zien.

72883c7025f03e1ba19100d20a3f8978.jpg
GB Spijkerplaat sendzimir verzinkt 75×50
f986be1d4e24ae6711f59abb926885f5.jpg
GB Spijkerplaat sendzimir verzinkt 150×300

De bevestiging van de spijkerplaat

Alle gaten in de spijkerplaten van GB hebben een diameter van 4 mm. Wij raden u daarom aan om spijkers/nagels te gebruiken met een diameter van 3,8 mm. Gripankernagels zijn hier bijzonder geschikt voor. Het gatenpatroon wordt vaak zo aangeduid: ’35/4′. Dat houdt in dat er 35 gaten in de plaat zitten, met stuk voor stuk een diameter van 4 mm.

Het materiaal

De spijkerplaten zijn voornamelijk gemaakt van staal. De bewerking is meestal sendzimir verzinkt. Dit is vergelijkbaar met roestvaststaal, omdat het beide dient om corrosie (roest) tegen te gaan. Het materiaal van de spijkerplaten is daarmee zeer goed, en garandeert een lange en functionele levensduur.

Bij GYZS hebben wij een zeer breed assortiment. Ook van spijkerplaten hebben wij de nodige maten. Via deze link kunt u ons assortiment spijkerplaten bekijken. Hier vindt u al onze platen met de afmetingen erbij. Ook kunt u hier de actuele prijzen terug vinden.

Mocht u nog vragen hebben over ons assortiment of andere zaken dan horen wij dat graag. U kunt uw vragen via de mail naar ons sturen, naar: service@blog.gyzs.nl of via de telefoon aan ons stellen, op: 0224 – 212 026.


Wellicht was u nog op zoek naar:

  • balkdragers
  • balkverbindingen
  • bouwverankering
  • gordinglassen
  • hoekankers
  • raveeldragers
  • regeldragers
  • dakverankering

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.