Een onzichtbaar scharnier plaatsen met freesmallen. Hoe gaat dat?

Onzichtbare scharnieren zijn een elegante en (bijna) onzichtbare oplossing voor mensen die normale scharnieren niet om aan te gluren vinden. Maar ze monteren is een hoop meetwerk en gepriegel. In deze blog leggen we je precies uit hoe je een onzichtbaar scharnier een stuk makkelijker monteert, met behulp van een Riens freesmal.

Wat hebben we nodig?

Voordat je begint moet je wel een aantal spullen in huis hebben m de klus te klaren. Om het je makkelijk te maken hebben we hieronder alvast een lijstje gemaakt:

  • 2 of 3 onzichtbare scharnieren
  • Een Riens freesmal voor je onzichtbare scharnier
  • Een freesmalstrip
  • Een freesmachine
  • Een frees (kopieerring is altijd 24mm en de beitel altijd 18mm. Zorg dat de frees minimaal 90mm lang is)
  • Een deur en deurpost

Zorg dat je een freesmal kiest die past met je onzichtbare scharnieren. Voor de meeste types onzichtbare scharnieren heeft Riens een speciale freesmal ontwikkelt. Zo weet je zeker dat met de juiste spullen werkt. Deze how-to is geschreven aan de hand van het Invisible NEO scharnier van Argenta.

Aan de slag

Nu je alle benodigdheden in huis heb kunnen we aan slag gaan. Geen zorgen, we leggen de klus stap voor stap uit.

Stap 1: De draairichting bepalen

Allereerst is het zaak om de draairichting van de deur te bepalen. Ga aan de kant van het kozijn staan waar je de deur naar je toe wilt trekken bij openen. Komen de scharnieren aan de rechterkant, dan heb je een rechtsdraaiende deur. Komen ze links? Dan heb je een linksdraaiende deur.

Stap 2: De freesmallen afstellen

Zet de freesmal(len) op de freesmalstrip. Plaats het gebeuren in je deurkozijn, aan de kant waar de scharnieren moeten komen, en stel de mallen op de juiste plek. De bovenste mal moet tegen de bovenkant van het kozijn komen. Zorg daarbij dat de aanslaglip aan de bovenkant bevestigd is. Zo hou je een paar millimeter speling tussen de deur en het deurkozijn, waardoor de deur vrij kan bewegen.

Stap 3: Zet de freesmal vast

Zet de freesmal met een schroef vast in het kozijn zodat de mal niet kan verschuiven tijdens het frezen.

Stap 4: Uitsparingen frezen in het deurkozijn

Frees de uitsparingen voor de onzichtbare scharnieren in het kozijn. Let hierbij op dat je de freesmachine en de zoolbegrenzer goed instelt. De zoolbegrenzer op de mal zorgt ervoor dat je de juiste dieptes uitkroost. Zet je de zoolbegrenzer zoals in afbeelding 1, dan volg je de contouren van de mal. Zet je de zoolbegrenzer zoals te zien op afbeelding 2, dan kun je de midden uitsparing voor het scharnier dieper inkrozen.

zoolbegrenzer in stand 1
Afbeelding 1
Zoolbegrenzer in stand 2
Afbeelding 2

Stap 5: Uitsparingen frezen in de deur

Haal de mal van de deurpost af en leg hem op de kant van de deur waar de uitsparingen van de scharnieren ingekroost moeten worden. Draai de aanslaglip naar beneden zodat hij over de deur heen hangt. Let op dat de scharnierstang en de aanslaglip strak tegen de deur aan zitten. Zet de freesmal weer vast met wat schroeven en kroos de uitsparingen uit.

Stap 6: Monteer de scharnieren

Nu is het tijd om de scharnieren in de deur te monteren. Haal de afdekplaatjes van het scharnier af volgens de video hieronder. Haal de scharnierhuls los. Leg de scharnieren in de uitsparingen in de deur en schroef ze onder en boven vast. monteer de losgehaalde scharnierhulzen in het deurkozijn.

Stap 7: Hang de deur af

Nu is het tijd om de deur af te hangen. Til de deur op, lijn de scharnieren aan de deur op aan de scharnierhulzen in het deurkozijn, schuif de scharnieren in de hulzen, en laat de deur voorzichtig een stukje zakken. De scharnieren zouden nu in de hulzen moeten haken en het gewicht van de deur kunnen dragen. Let op! Deze stap kan per type scharnier verschillen. Kijk dus altijd even in je gebruiksaanwijzing.

Stap 8: Monteer de afdekplaatjes

Tijd om de afdekplaatjes te monteren. Doe de deur open en plaats de schroefjes zoals in de video uitgebeeld weer terug in het scharnier. Plaats vervolgens de plaatjes weer terug en voilà, tijd voor koffie want de klus is geklaard!