Alles over taatsdeurscharnieren

Een taatsdeur of pivotdeur is een heel bijzonder deurontwerp dat gegarandeerd de aandachttrekker zal zijn van uw interieur. Deze kozijnloze deur heeft scharnieren die worden gemonteerd aan de bovenkant en onderkant van de deur, waardoor deze nauwelijks te zien zijn.

In deze blog zullen wij (in dezelfde volgorde) de volgende vragen beantwoorden:

 • Waar komt de naam ‘taats’ vandaan, wat is een taatsdeur en wat zijn de voor- en nadelen van een taatsdeur?
 • Hoe moet u een taatsdeurscharnier monteren?
 • Kan ik een taatsdeur monteren indien ik vloerverwarming heb?
 • Hoe weet ik welk taatsdeurscharnier voor mij geschikt is?

Wilt u een taatsdeurscharnier bestellen? Bekijk hier alle taatsscharnieren in onze shop

Waar komt de naam ‘taats’ vandaan?

Taats is oorspronkelijk een stalen pen/tap onderaan een verticaal geplaatste as, die in de holte draait. Het is aan de onderkant bol en maakt gebruik van een “taatspot” een deel van een taatslager waarin de taats (de pen) draait.

Wat is een taatsdeur?

Sinds men tot de ontdekking kwam dat de werking van een taats toepasbaar kan zijn bij deuren, werden er taatsdeuren gemaakt. Een taatsdeur ook wel pivotdeur genoemd is een deur die dezelfde werkingen gebruikt als een taats waarbij het dus om een verticale as draait. Het draaipunt zit aan de onderkant en aan de bovenkant van de deur. Bij een deur met een taatsscharnier gebruikt wordt dus geen kozijn gebruik, zoals bij een normaal scharnier. Een taatsdeur kan zowel naar binnen als buiten draaien.

taatsdeur sfeerbeeld
Sfeerbeeld taatsdeur van Stalendeurenmeesters

Voordelen van een taatsdeur

 • Bij een taatsdeur heeft u geen kozijn nodig.
 • Deuren kunnen tot een bepaald aantal graden draaien of helemaal rond, afhankelijk van het type taatsscharnier.
 • Sommige taatsdeuren hebben een vasthoudstand (afhankelijk van het taatsscharnier).
 • Het is mogelijk om een taatsdeur automatisch te laten sluiten.
 • Afhangen van de deur is makkelijker bij een taatsdeur.

Nadelen van een taatsdeur

 • Soms is het moeilijk om een wind- en vochtdichte afdichting af te werken, wat vervolgens tot een lastige constructie kan leiden.
 • Meer geschikt als een binnendeur en minder voor buitendeuren, maar het is wel mogelijk als buitendeur.

Wat is een taatsdeurscharnier?

Een taatsdeurscharnier is een scharnier dat verticaal aan de boven- en onderkant van de taatsdeur wordt gemonteerd. Hierdoor is een kozijn niet meer nodig. Meestal wordt een taatsdeurscharnier ergens op een kwart van de regel gemonteerd zodat de deur om zijn as heen kan draaien. Dit betekent dat de deur tot een bepaald aantal graden kan draaien, zowel naar binnen als naar buiten. Bij sommige varianten is het ook mogelijk dat de taatsdeur helemaal open kan draaien. Dit is alleen van toepassing bij taatsdeuren waarbij de taatsscharnieren in het midden van de deur zijn gemonteerd. Naast het draaien kunnen taatsdeuren ook opengehouden worden met behulp van een zogenaamde vasthoudstand.

Deze vasthoudstand is afhankelijk van het type scharnier. Zo kan het taatsscharnier van Frits Jurgens, systeem 1 niet worden vastgezet, maar het scharnier met systeem 3 wel. Beide kennen haar voordelen, zo is het systeem 1 weer erg compact.

Taatsdeuren kunnen worden gebruikt in nieuwbouw- en renovatieprojecten dankzij eenvoudige bevestigingsmethoden. Het taatsdeurscharnier is geschikt voor elk type deur met een minimale dikte van 40mm. Ook al kan een taatsdeur gebruikt worden als buitendeur, toch worden de taatsdeuren meer gebruikt als binnendeuren omdat de kieren lastig af te sluiten zijn. Het kan zijn dat een taatsdeur niet helemaal tochtdicht is en het dus met gemak open kan waaien.

Mocht u toch een taatsdeur willen hebben als buitendeur, dan is dit mogelijk door verschillende soorten modificaties aan de taatsdeur toe te voegen zoals het weerbestendig maken van de taatsdeur, of tocht- en vochtwerende details toe te voegen zodat de deur geschikt wordt voor gebruik als buitendeur.


Hoe moet u een taatsdeurscharnier monteren?

De volgende instructies zijn specifiek voor de Argenta Pivotica Pro en betreffen een vloer zonder vloerverwarming. Bij de ODB taatsscharnieren wordt een vergelijkbare handleiding bijgeleverd.

Benodigdheden voor montage:

 • Boor Ø 20mm
 • Frees Ø 30mm
 • Frees Ø 25mm
 • Schroeven en pluggen om vloerplaat en plafondplaat te bevestigen
 • Platte bek-tang
 • Schroevendraaiers (platte & kruiskop)

Montage Instructies:

 • De plafondplaat, toppivotsysteem, bodem pivotsysteem en vloerplaat dienen zo exact mogelijk op 1 lijn te staan (verticaal boven elkaar).
 • De vloerplaat dient perfect in lijn te staan met de muur/deurblad.
 • De onderdelen dienen in het midden van het deurblad geplaatst te worden

Stap 1: Montage van de plafondplaat:

Boor een gat van Ø20mm, 20mm diep in het plafond. Schroef vervolgens de plafondplaat vast met de geschikte schroeven en pluggen (Afhankelijk van de ondergrond).

Stap 2: Montage van het toppivotsysteem:

Frees het deurblad volgens het meegeleverde plan en plaats het toppivotsysteem in het deurblad. Schroef deze vervolgens vast met de meegeleverde schroeven.

Stap 3: Montage van het bodempivotsysteem:

Frees het deurblad volgens het meegeleverde plan en plaats het bodem pivotsysteem in het deurblad. Schroef ook deze weer vast met de meegeleverde schroeven.

Stap 4: Montage van de vloerplaat:

Schroef de vloerplaat vast met de geschikte schroeven en pluggen (Afhankelijk van de ondergrond).

In deze linkt treft u de volledig montagehandleiding aan van het Argenta Pivotica Pro taatsscharnier.


Taatsscharnieren monteren op een vloer met vloerverwarming

Veel mensen denken dat taatsdeuren en vloerverwarmingen niet samengaan en raden het vaak af. Dit komt doordat het taatsscharnier verticaal wordt gemonteerd in het plafond en in de vloer. De gedachte hierbij is dat er een leiding geraakt kan worden tijdens het monteren, wat een logische gedachte is uiteraard.

Voor het monteren van een taatsdeurscharnier bij vloerverwarming is echter een oplossing bedacht door ODB en Frits Jurgens.

ODB-100 vloerplaat RVS

ODB heeft ene speciale vloerplaat ontwikkeld van massief RVS. Bij deze vloerplaat zijn de bouten ingekort tot 10mm, waardoor het raken van leidingen niet meer aan de orde is. Vloerverwarming wordt vaak gemonteerd op een diepte van 5cm, wat betekend dat de bouten bij lange na de vloerverwarming niet zullen raken.

De ODB-100 vloerplaat is niet enkel geschikt voor de ODB-scharnieren, maar ook voor de Argenta Pivotica Pro.

Frits Jurgens Taatsscharnieren

Bij de taatsscharnieren van Frits Jurgens zijn de bouten van de vloerplaat op voorhand al korter (8mm). Hierdoor zijn deze prima geschikt voor woningen met vloerverwarming. Zoals hierboven aangegeven zal dit de vloerverwarming niet raken, afhankelijk van hoe diep deze gemonteerd is natuurlijk.


Hoe weet ik welk taatsdeurscharnier voor mij geschikt is?

Er zijn velen verschillende soorten taatsdeurscharnieren en velen zullen door de bomen het bos niet meer zien. Wellicht kunnen wij dit voor u ophelderen door een aantal onderwerpen te behandelen.

De keuze voor een geschikt taatsdeurscharnier zijn afhankelijk van:

 • Het gewicht van de deur.
 • Het type/materiaal van de deur.
 • De kleur van de deur.

Taatsscharnieren per deurgewicht

Welk scharnier voor u geschikt is, is mede afhankelijk van het gewicht van uw deur. U kunt zich voorstellen dat bij een zwaardere deur, ook een scharnier behoort die deze kan dragen. Uiteraard zijn de scharnieren die een deur van 500kg dragen, ook geschikt voor een een lichtere deur.

Deuren tot 100kg

ODB biedt een ruim scala aan taastdeurscharnieren voor deuren tot een maximaal gewicht van 100kg. Daarnaast bieden ook Argenta en JNF scharnieren aan voor deuren onder een deurgewicht van 100kg. Intersteel beschikt over een model voor een deur net onder deze gewichtsklasse, namelijk tot 75 kilo.

Deuren tot 150kg

Heeft u een deur die net iets zwaarder is dan 100kg? Dan is de Argenta Pivotica Pro 150kg wellicht het scharnier waarnaar u op zoek bent.

Deuren tot 500kg

Voor zwaardere taatsdeuren met een maximum gewicht van 500 kilo biedt Frits Jurgens een erg geschikte optie. Dit betekent dat de deur van bijna ieder materiaal gemaakt kan worden zoals hout, metaal en glas. Maar als u een wat zwaarder materiaal wilt gebruiken zoals marmer dan is dat ook mogelijk.

Taatsscharnieren per type deur

Naast het gewicht van de deur, zijn er ook verschillende soorten materiaal waarvan een deur wordt gemaakt. Denk hierbij aan staal, hout en/of glas.

Taatsscharnieren voor stalen deuren

Taatsdeuren worden op verschillende standaard maten of een eigen aangepaste maat gemaakt. Omdat er verschillende variaties taatsscharnieren zijn voor stalen deuren, worden ze aangeboden in verschillende uitvoeringen, zoals: Met deurdeel, met vaste bovenspeun of juist zonder bovenspeun. Misschien bent u wel een doe-het-zelver en heeft u zelf al een bovenspeun liggen en heeft u dus alleen het kozijndeel nodig. In dit geval heeft ODB erg geschikte taatsscharnieren. ODB biedt een diverse varianten, waaronder deze:

ODB.100S3 Taatsscharnier met vaste bovenspeun voor stalen taatsdeuren van max 100kg.

Het ODB 100S3 Taatsscharnier, ODB-100 taatsscharnieronzichtbaar voor pivoterende stalen binnendeuren tot 100kg heeft de beste prijs- en kwaliteitsverhouding op de markt. Deze versie heeft een bijkomend voordeel: met de bevestigde bovenspeun wordt het frezen veel gemakkelijker door de kleine afmeting van het bovenspeun-deurdeel.

De ODB-100S3 bevat het volledige pakket met vaste bovenspeun. Dit betekent dus dat de bovenspeun niet verstelbaar is. Dit type wordt vaak gebruikt bij staalbedrijven omdat de vaste bovenspeun makkelijk toe te passen is bij stalen deuren.

Deze set is in de kleuren zwart en grijs verkrijgbaar.

Specificaties

Max. deurgewicht: 100kg
Maximale deurhoogte: 3 meter
Maximale deurbreedte: 950mm
Minimale deurdikte: 40mm

ODB-100S1 Incl. kozijndeel

ODB 100S1

De ODB-100S1 is een ander soort taatsscharnier dat vaak gekozen wordt door staalbedrijven die zelf de deur willen voorbereiden voor het bovenspeun-deurdeel. Let op dat de ODB-100S1 wordt geleverd zonder deurdeel.

Specificaties

Max. deurgewicht: 100kg
Maximale deurhoogte: 3 meter
Maximale deurbreedte: 950mm
Minimale deurdikte: 40mm

Naast ODB zijn andere merken, zoals Frits Jurgens ook prima geschikt voor stalen deuren. Doordat stalen deuren vaak zwaarder zijn en Frits Jurgens scharnieren aanbiedt voor deuren tot 500kg, is dit een veel gekozen scharnier.

Taatsscharnieren voor houten deuren

Een ander alternatief voor stalen taatsdeuren zijn houten taatsdeuren. Terwijl de stalen versie een strakke moderne look kan uitstralen, laat de houten taatsdeuren een mooie chique look achter in uw interieur. De “Taatsdeurscharnier 75kg houten deuren rvs van Intersteel” is het meest geschikt voor de eerder benoemde houten deuren.
Intersteel taatsscharnier voorbeeld
Dit scharnier is geschikt voor houten deuren met een gewicht tot 75kg en deurdikte van 40mm. Uitgaande van de gesloten positie is de standaard openingshoek van de deur 150°, en het taatsscharnier heeft een stand borging van 90°. De sluitsnelheid van de deur is instelbaar. Hierdoor bepaalt u zelf met welke snelheid de deur sluit. De montage gebeurt aan het plafond en de vloer en elk stuk van het scharnier wordt meegeleverd, inclusief montagemateriaal.

Specificaties
– Geschikt voor deurdikte vanaf 40mm
– Geschikt voor houten deuren met een gewicht tot 75 kg
– Inclusief bevestigingsmateriaal
– Behuizing: Aluminium
– Afdekkappen: RVS 304, geborsteld
– Montage op de vloer, geen hak- of breekwerk
– Instelbare sluitsnelheid
– Openingshoek 150 graden (L/R) vanuit sluitstand
– Met stand borging 90 graden

Intersteel biedt ook een variant aan in de kleur zwart.

Taatsscharnieren voor glazen deuren

Last but not least, de glazen taatsdeuren. Glazen taatsdeuren zijn er in verschillende soorten en maten. Ze kunnen bijvoorbeeld de ruimte subtiel verdelen en toch licht doorlaten of een grotere impact hebben met bijvoorbeeld getint glas. En daarbij hoort natuurlijk een “ODB-100 Glass Taatsdeurscharnier max 100kg”.

Dankzij de compacte afmetingen is de ODB-100 niet alleen eenvoudigtaatscharnier voor glazen deuren - Merk ODB om te installeren, maar u kunt dit pivotscharnier ook toepassen bij pivoterende kamerhoge deuren en huizen met vloerverwarming. De deur kan in beide richtingen tot 150 graden worden geopend en de vasthoudstand op 90 graden. Dankzij de actieve sluitingsdemping bereikt de deur tijdens het sluiten steeds perfect de nu positie, zodat de deur volledig uitgelijnd is met de muur en zo een strakke vormgeving garandeert.

Specificaties
– Max deurgewicht: 100kg
– Tot een deurhoogte van 3 meter
– Maximale deurbreedte: 950mm
– Minimale deurdikte: 40mm
– Vereiste glasdikte: 8 – 12mm
– Sluitkracht 3
– Instelbaar +/- 3mm
– Instelbare sluitsnelheid

Kleuren taatsdeurscharnieren

Taatsscharnieren komen in verschillende soorten kleuren zoals goud, zwart, RVS, mat, en wit. Er is keuze in elke stijl, van hout tot stalen taatsdeuren. De meest voorkomende kleur is zwart omdat de meeste taatsdeuren zelf al zwart van kleur zijn en het geeft ook een moderne look.

Daarnaast is RVS ook heel populair, omdat in taatsdeuren zelf ook veel RVS wordt gebruikt, zo geeft het samen een complete look. De twee minder gebruikte kleuren zijn wit en goud, omdat deze minder vaak voorkomen in interieurs.

Verschillende merken taatsscharnieren

De verschillende top merken van taatsscharnieren zijn onder andere: Argenta, Frits Jurgens, ODB, Intersteel en JNF. Deze merken hebben ieder unieke kenmerken.

Frits Jurgens
Frits Jurgens heeft een revolutionair taatsscharnier waarbij deze volledig in de boven- en onderkant van de deur is geïntegreerd. Het is zeer minimalistisch en kan zwaardere taatsdeuren dragen tot wel 500kg.

De Frits Jurgen taatsscharnieren zijn ideaal voor alle soorten taatsdeuren groot of klein, licht of zwaar binnen of buiten. Of het nu gaat om een residentiële of commerciële omgeving, bijna elk materiaal is mogelijk.

Argenta
Brengt het begrip ‘Taatsscharnier’ naar een hoger niveau. Argenta zorgt er namelijk voor dat de bevestigingen van de deuren nauwelijks opvallen in een ruimte. Het bedrijf gebruikt geavanceerde technologie en integreerde dat met hun producten. Helemaal in lijn met de stijl van minimalisme en stijlvolle interieurtrends.

ODB
Heeft één van de beste prijs/kwaliteit verhouding voor taatsdeuren tot 100kg. ODB is ook de enige die een niche kleurenpallet aanbiedt zoals goud en wit voor taatsdeurscharnieren.

Intersteel
Staat bekend om het koppelen van moderne technologieën aan elegante designs. En dat is ook terug te zien in de producten die worden aangeboden. Intersteel levert taatsscharnieren voor houten deuren tot 75kg.

JNF
De hoofdactiviteit van JNF is de productie van meubelen en meubelbeslag. Ze hebben de afgelopen jaren in het bijzonder aandacht besteed aan de ontwikkeling van producten waarmee ze kunnen inspelen op hedendaagse architectuur trends. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan verstelbare taatsscharnieren.