Hoe onderhoud ik een meerpuntssluiting?

Heb je net een meerpuntssluiting gekocht. Of twijvel je nog of het de juiste keuze is voor jouw situatie? Dan is het handig om te weten hoe je een meerpuntsluiting onderhoud. Gelukkig kost het het allemaal niet al teveel werk, maar we hebben wel wat tips voor je om jouw meerpuntsluiting in topconditie te houden.

Haal af en toe even een doekje langs je meerpuntssluiting

De eerste tip die we je mee willen geven, is om af en toe even een zachte doek langs je meerpuntssluiting te halen om stof en vuil te verwijderen. Gebruik hierbij geen agressieve reinigingsmiddelen zoals schuurmiddel, bleekmiddel, ovenreiniger en ammoniak. Deze middelen kunnen de metalen beschadigen of de werking van het mechanisme van de sluiting aantasten. Een microvezelf doek, een beetje Isopropylalcohol of een milde zeepoplossing is meer dan genoeg voor de klus.

Smeer je meerpuntssluiting één keer per jaar met slotspray

Om de werking van het sluitingsmechanisme lekker soepel te houden is het handig om je meerpuntssluiting minstens één keer per jaar te verwennen door een kleine hoeveelheid smeermiddel op de sluitpunten en het slot aan te brengen. Je kunt hiervoor het best een slotspray gebruiken, maar WD-40 werkt ook meer dan prima.

Controleer af en toe de schroeven

Ook handig om af en toe te checken, is of de schroeven nog wel zitten zoals ze horen te zitten. Als de schroeven met de tijd losser raken kun je wat speling krijgen in je sluiting wat de werking van de sluiting wat minder kan maken.

Wees voorzichtig met verf

Ga je de deur voorzien van een nieuw likje verf? Pas dan op dat je de meerpuntsluiting niet mee verft. Als er verf in het slotmechanisme komt kan het de werking van de sluiting belemmeren. Een handige tip is om de meerpunsluiting even af te tapen met schilderstape voordat je aan de slag gaat.