Schuifdeur monteren aan een steen- of betonwand? Zo zit dat!

Schuifdeuren zijn momenteel helemaal hip, en met rede, ze zien er namelijk gewoon super strak uit. Een schuifdeur monteren is een klus waar je echt geen doorgewinterde expert voor hoeft te zijn. Het enige wat je nodig hebt is de juiste apparatuur, en 2 tot 3 uurtjes tijd en een goed stappenplan om te volgen. Laten wij daar nou net mee kunnen helpen! We leggen je in 7 stappen van begin tot einde uit hoe je een schuifdeur monteert aan een stenen of betonnen muur.

Welk gereedschap heb je nodig voor het monteren van een schuifdeursysteem?

Waarschijnlijk heb je het al 1001 keer gehoord, maar goede voorbereiding is echt het halve werk. Zorg voordat je begint met beunen eerst dat je het juiste gereedschap voor de klus in huis hebt. We zijn de slechtste niet, dus we hebben hieronder een lijstje gemaakt van de benodigde spulletjes. Aanschouw:

Mist er iets in de gereedschapskist? Alles wat je nodig hebt kun je vinden op GYZS.nl. Lekker handig!

Check van tevoren ook even of het schuifdeursysteem compleet is. We weten allemaal hoe vervelend is om dagenlang op een missend boutje te wachten terwijl je midden in je klus zit. 😉

Het schuifdeursysteem monteren in 7 stappen

Oke alles is in huis en en het schuifdeursysteem is compleet? Dan kunnen we beginnen met het serieuze werk. Hieronder leggen we tot in de puntjes uit wat je moet doen om je schuifdeursysteem tot een succes te maken.

Stap 1: Teken de montagepunten af

Als eerste meet je de montagepunten uit op de muur. Bij de hoogte geldt de deurhoogte plus de standaard van 48 millimeter. Hou er rekening mee dat de schuifdeurrails 120 millimeter voorbij de deuropening uit moet steken. Gefikst? Teken 5 punten af met een afstand van 450mm tussen de gaten en check of alles waterpas staat. Boor vervolgens met de 10mm betonboor 5 gaten in de uur op de afgetekende plekken. Door naar stap 2!

uitleg over montage punten aftekenen
Uitleg over montagepunten aftekenen

Stap 2: Monteer de schuifdeurrails

Heb je de gaten voorgeboord? Dan is het tijd om de schuifdeurrails op de muur te monteren. Begin met de middelste bout en werk hierna van binnen naar buiten. Vergeet niet om de metalen spreidankers te gebruiken tussen de rails en de muur! Ben je bij de 2 buitenste bouten aangekomen? Pak dan de 2 einddoppen en schuif die op de rails, draai de laatste bouten in de muur en hupsee! de rails zit aan de muur. Tijd voor een koffiepauze. Check nog wel even of alles waterpas loopt, dan kun je later niet onaangenaam verast worden.

Uitleg over monteren schuifdeurrails

Stap 3: Monteer de hangrollen aan de schuifdeur

Zit de rails aan de muur en de koffie in je systeem? Dan is het tijd om de hangrollen aan de schuifdeur te monteren. Eerst tekenen we de montagepunten af op de deur. Let hierbij op dat je de punten aftekent op een massief stuk van de deur. uit onze ervaring zitten de punten meestal op een hoogte van 40mm en 130mm, van de bovenkant van de deur af gemeten. Maar check altijd even de gebruiksaanwijzing. Boor daarna de gaten en monteer de hangrollen op de deur met de bijgeleverde bouten.

Alles afgetekend? Dan is het tijd om te boren. Pak je machtige boormachine gewapend met een 10mm houtboor, boor de gaten op de afgetekende plekken en monteer de hangrollen met de bijgeleverde bouten op de deur.

Maak een zaagsnede aan de onderkant van de deur van 20mm diep en 7mm breed bij een standaard deurdikte van 40mm. Hiervoor kun je het best een freesmachine in de strijd gooien.

Stap 4: monteer de afstandhouders

De afstandhouders worden bij stap 4 bovenop de deur geschroefd. Op deze wijze wordt voorkomen dat de deur kan kantelen.

Stap 5: monteer de deurgeleider

Het is nu tijd om de deurgeleider op de vloer te monteren. Let op, kijk extra goed uit als je vloerverwarming hebt! Deze wil je uiteraard niet beschadigen.

Je start met het tekenen van een lijn van 40 millimeter, doe dit haaks op de muur. Het hart van de geleider komt in het midden van de lijn te liggen. De deurgeleider dient ongeveer 50 millimeter van de deur te worden geplaatst.

Om te boren gebruik je de boor van 5 millimeter. De gaten dienen ongeveer 30 millimeter diep te zijn. Bijgevolg wordt de geleider vastgezet met de meegeleverde schroeven en pluggen.

Stap 6: monteer de schuifdeur aan de schuifdeurrails

Nu de deurgeleider op de vloer is geplaatst kan de schuifdeur aan de rails worden gehangen. Hierbij dien je de afstandhouders zodanig te draaien dat deze tussen de deur en rails komen te zitten.

Stap 7: monteer de deurstoppers op de schuifdeurrails

Bij de laatste stap zet je de deurstoppers vast op de rails. Tenslotte is  het gehele schuifdeursysteem nu gemonteerd.

Bekijk hieronder de video van de montage van schuifdeursystemen op betonnen wanden.

Maak jouw schuifdeursysteem naar wens met een groot aantal accessoires

Om het schuifdeursysteem helemaal naar wens te maken kun je deze voorzien van verschillende accessoires.

In ons assortiment vind je bijvoorbeeld vele soorten handgrepen. Deze zijn eenvoudig op de deuren te bevestigen.

Dit kan het makkelijker maken om de deuren te openen en te sluiten. Daarbij geven andere handgrepen ook een hele andere uitstraling aan een schuifdeur.

Voorkom harde klappen van de schuifdeuren

soft-close zwart

Om te voorkomen dat de schuifdeuren hard dicht klappen kan er gebruik gemaakt worden van het soft-close systeem. Deze wordt aan het einde van de rails bevestigd en zorgt ervoor dat de deuren altijd rustig en zacht sluiten. 

Wil je het schuifdeursysteem verlengen? Dit is natuurlijk ook mogelijk. Er zijn verlengstukken van 45 centimeter en van 90 centimeter beschikbaar. Met deze verlengstukken kun je het schuifdeursysteem onbeperkt verlengen.

Geïnteresseerd in meer?

Ben je na het lezen van dit blog benieuwd geraakt naar meer? Dat kan natuurlijk! Lees gerust verder in dit blog over de rustic schuifdeur voor een rustiek interieur van Henderson. Of bekijk het volledig assortiment schuifdeursystemen via deze link.