Een schuifdeur ophangen in 7 stappen, zo zit dat!

Een schuifdeur ophangen is een simpele klus als je weet wat je moet doen. Als je dit leest gaan we ervan uit dat je dit nog niet (helemaal) weet, maar met deze uitleg komt het helemaal goed!  

Before we begin…

De maten die we aanhouden kunnen verschillen per schuifdeursysteem. Check dus altijd even de gebruiksaanwijzing voor de precieze maten. Meestal is de gebruiksaanwijzing meegeleverd of online te vinden. Zorg ook dat je al je gereedschap overzichtelijk naast elkaar legt en goed controleert of alle onderdelen voor het systeem aanwezig zijn voor je aan het beunen slaat. Geloof ons, dat scheelt een hoop hoofdpijn tijdens het werken. 😉

De schuifdeur uit het voorbeeld is een loftdeur. montage kan verschillen bij andere typen schuifdeuren.

loft schuifdeur

Welke gereedschappen heb je nodig?

Ga je een schuifdeur monteren op een houten wand? Dan heb je natuurlijk wat spulletjes nodig. Zorg dat je de volgende spullen in huis hebt voordat je gaat beginnen:

Mis je iets van de lijst? Geen paniek. op GYZS.nl hebben we alles wat je nodig hebt om deze klus tot een succes te maken. Alles bij elkaar verzameld? Dan kunnen we beginnen met klussen!

Een schuifdeur ophangen stap voor stap uitgelegd

Is je gereedschap strijd klaar en schuifdeursysteem compleet? Dan kunnen we aan de slag met het echte werk. Volg je de volgende 7 stappen? Dan is de klus in een handomdraai geklaard! Ben je meer visueel ingesteld? Kijk dan onze uitlegvideo over schuifdeur ophangen. Je vind hem hier, of onder dit stappenplan.

Stap 1: Montagepunten uitmeten

De eerste en misschien wel de belangrijkste stap in het monteren van de loftdeur, is het uitmeten van de montagepunten. De eerste vraag die je voor jezelf moet beantwoorden is; “Hoe hoog moet een schuifdeursysteem zijn?” Gelukkig is dit geen hogere wiskunde. Bepaal de deurhoogte, tel er 43mm bovenop en tadaa, je weet hoe hoog het schuifdeursysteem moet komen. Fluitje van een cent. (loop de precieze maat wel even na in de gebruiksaanwijzing) De schuifdeurrails moet 120 millimeter voorbij de opening van de deur uit te steken.

Stap 2: De schuifdeurrails monteren

Heb je de plaatsing van het schuifdeursysteem goed op een rijtje voor jezelf? Dan is het tijd voor een demonstratie van je afteken skills. Teken 5 punten af met een tussenafstand van 450mm. Dit zijn de plekken waar de boorgaten komen. Tip van de dag, dubbelcheck altijd even of je alles wel waterpas hebt afgetekend. Anders kunnen je deuren aan de wandel gaan als alles in elkaar zit.

Alles afgetekend en waterpas? Dan is het tijd om de boormachine in de strijd te gooien. gewapend met de 5,5mm houtboor of betonboor boor je 5 gaten op de plekken die je afgetekend hebt. Gelukt? Dan is het tijd voor stap 3.

Tijd om de schuifdeurrails te monteren. Pak de metalen rails en monteer hem eerst in het midden, vergeet hierbij niet de spreidankers te gebruiken. Daarna werk je van binnen naar buiten. Ben je bij de laatste 2 buitenste buiten aangekomen? Plaatst dan eerst de 2 eindstoppen over de rails. monteer daarna de laatste bouten, check of alles waterpas hangt en hatsa! de rails hangt. Nu begint het wat te worden.

Stap 3: Hangrollen monteren

Nu de rails aan de muur hangt is het tijd om de hangrollen aan de deur te monteren. Meet eerst de montagepunten af op de deur. meestal heeft een hangrol 2 montagepunten, de eerste op een hoogte van 40mm en de tweede op een hoogte van 130mm, gemeten vanaf de bovenkant van de deur. met een beetje hulp van een rolmaat is dit klusje zo gepiept. Hoe er wel rekening mee dat een hangrol gemonteerd moet worden op een massief gedeelte van de deur.

Alles gemarkeerd en nagemeten? Dan is het weer tijd om te boren. Pak de 10 millimeter houtboor en boor gaten op de plekken die je afgetekend hebt. Monteer vervolgens de hangrollen op de deur. Gelukt? maak nog even een zaagsnede aan de onderkant van de deur van 20mm diep en 7mm breed (bij een deurbreedte van 40mm) en gefeliciteerd, stap 4 is afgerond!

uitleg montagepunten hangrol aftekenen

Hangrollen op de deur monteren
zaagsnede maken onder de deur

Stap 4: afstandhouders op de deur monteren

De hangrollen hangen en de zaagsnede is ziet er goed uit. Nu is het tijd om de afstandhouders aan de bovenkant van de deur te monteren. De afstandhouders zorgen ervoor dat de deur niet gaat kantelen tijdens gebruik. vergeet ze dus niet, ze zijn best belangrijk en je zou niet de eerste zijn. 😉

Stap 5: De deurgeleider monteren

Tijd om de deurgeleider op de vloer te monteren. Teken een lijn van 40 millimeter af haaks op de muur. Het hart van de geleider komt in het midden van de lijn. De deurgeleider moet ongeveer 50mm van de deur af geplaatst worden, hou hier rekening mee tijdens het aftekenen. Plaats de deurgeleider 50mm van de opening van de deur af. Boor met een boor van 5mm gaten van 30mm diep in de vloer en zet de vloergeleider vast met de bijgeleverde pluggen en schroeven. Let tijdens het schroeven wel op dat voor je vloerverwarming als je die hebt. Het zou erg zonde zijn als je vloerverwarming de klus niet overleefd.

Stap 6: De schuifdeur ophangen aan de rails

Tijd voor het moment surpreme, we gaan de schuifdeur ophangen. Kleine (niet zo kleine) tip, draai de afstandhouders zo dat ze tussen de rails en de deur komen te zitten. Anders kunnen ze hun werk niet goed doen.

Stap 7: De deurstoppers op de rails zetten

Jaja we zijn er al, de laatste stap! En deze heb je zo geklaard. Plaats de deurstoppers vast op de rail zodat de deur niet netjes open en dicht kan zonder ongewenste verassingen. Gelukt? Dan zit er nog maar 1 ding op. Pak een koud biertje (of een sapje ofzo) en vier een klus goed geklaard, want je schuifdeur hangt aan de houten wand. A je to!

Een schuifdeur ophangen, the movie

Bij GYZS weten we dat sommige onder ons lekkerder makkelijker werken met behulp van een goed uitleg filmpje. Voor die mensen hebben we deze instructievideo in het leven gebracht waarin je precies kan zien hoe wij een loftdeur ophangen. Dus pak je popcorn en enjoy the show! Of, naja… dat zouden we graag willen zeggen. Maar je schuifdeur hangt zichzelf niet op, dus succes!

Schuifdeurbeslag nodig? We got you!

Als het goed is hangt je loftdeur nu in al zijn glorie aan de wand, gefeliciteerd! Maar zonder het juiste schuifdeurbeslag is het natuurlijk nog geen potje. Ben je nog op zoek naar een stijlvolle set deurkommen om je schuifdeur helemaal compleet te maken? Werp eens een blik op ons assortiment op GYZS.nl. We beloven dat het de moeite waard is.

Professioneel advies

Welke bout ging nou waar? En hoe zat het nou ook alweer met die hangrollers? Geen klus gaat voorbij zonder een paar onverwachte complicaties tegen het lijf te lopen. Kom je er even niet uit of wil je graag advies over de beste producten voor jou klus? Dan staat onze helpdesk vol bouw experts klaar om te helpen. Neem makkelijk contact met ze op via WhatsApp, mail, of telefoon.

[Bel 0224-212026] [klantenservice@blog.gyzs.nl]

Over GYZS

Bij GYZS zijn we al sinds 2012 helemaal gek van alles afbouw. Onze liefde voor deurbeslag en schuifdeursystemen kan niet onder stoelen of banken worden geschoven. Maar ook voor zaken als ijzerwaren, gereedschap, machines en apparaten en meer lopen we bij GYZS altijd warm. Of je nou een hobby klusser bent, of een gewinterde professional. Bij GYZS hebben we alles dat je nodig hebt. Neem een kijkje op onze website, of meld je aan voor onze nieuwsbrief voor leuke weetjes en de laatste aanbiedingen. Tot dan!

logo gyzs