De juiste vijl is zo gevonden

Heb je al een beetje door ons ruime assortiment gebladerd dan heb je waarschijnlijk wel gezien dat er vele soorten verschillende vijlen te bestellen zijn. Maar welke vijl is nu het meest geschikt voor jouw klus? We snappen dat dit best lastig kan zijn. Daarom helpen wij je in dit artikel om de juiste vijl te vinden.

vijlen combi 2

Er zijn vijlen in verschillende soorten

De vijl is er in verschillende soorten. Het soort vijl is verschillend voor iedere klus. De ene keer heb je deze namelijk nodig voor metaal en de andere keer voor hout. Ook de hardheid van het blad is belangrijk wanneer je de keuze voor een vijl maakt.

De vijl en de vorm

Om de juiste vijl te vinden moet je eerst het object goed bekijken wat je wilt gaan vijlen. Heb je een groot oppervlak dan is een blokvijl een goede keuze.

blokvijl gyzs

Zitten er bijvoorbeeld na het boren bramen rondom het boorgat? Dan kun je het beste de ronde vijl kiezen.

ronde vijl

 

De vijl en de kap

Naast de vorm is het ook belangrijk dat je de juiste kap kiest. Dit is de vertanding van de vijl. De verkapping is er in verschillende soorten. Dit is een enkele kap, een kruiskap of een dubbele kap. Daarnaast heb je dan ook nog de keuze uit de raskap.

Hiermee kun je sneller materiaal weghalen. Hou er wel rekening mee dat deze dan wel een meer ruwe afwerking geeft.

De vijl en de grofheid

De tanden van de vijl zijn van belang voor de grofheid. De vijl heeft daar enkele termen voor. De vijl die het grofste vijlt is de bastaardvijl. Bij zachte materialen kan deze ineens veel materiaal weghalen.

Ben je op zoek naar een vijl die bij veel werkzaamheden gebruikt kan worden dan is de halfzoete vijl een goede keuze. Deze is bij veel klussen te gebruiken aangezien deze allround genoemd mag worden.

De zoete vijl gebruik je bij het meer precisie werk. Ook kan deze bij de hardere materialen gebruikt worden.

Er zijn een aantal speciale vijlen

Om je een goed beeld te geven van de grote keuzen in ons assortiment bespreken wij een aantal speciale vijlen.

De halfronde vijl

Bij veel klussen kan de halfronde vijl worden gebruikt. Dit komt omdat deze aan de ene kant rond is met halfzoete tanden. De andere kant is vlak en is voorzien van een zoete vertanding.vijl halfrond

De molenzaagvijl

De molenzaagvijl wordt ook wel de zaagvijl genoemd. Dit model wordt gebruikt om kettingzagen en cirkelzaagbladen met een fijne vertanding scherp(er) te maken. Ook wordt dit model gebruikt voor het fijne vijlen en het ontbramen.

De driekantvijl

Wil je hoeken of V-vormen vijlen dan is de driekantvijl de juiste keuze. Deze heeft een kapping die aan de drie zijden gelijk is.

vijl driekant

De ronde vijl

De ronde vijl is ook wel bekend onder de naam ‘rattenstaart’. Dit model is bij uitstek geschikt voor het afwerken van uitsparingen en gaten.

ronde vijl

De vierkante vijl

Maak je de keuze voor de vierkante vijl dan is deze geschikt om rechthoekige en vierkante gaten mee te vijlen. Ook kun je hiermee sleuven vijlen.

Waar dien je om te denken als je gaat vijlen?

Belangrijk is dat het materiaal wat je wilt gaan vijlen goed vastzit. Je zou hier bijvoorbeeld een bankschroef voor kunnen bestellen. Neem daarvoor ook een kijkje in ons ruime en voordelige assortiment. De vijlen en de andere producten worden door GYZS.nl snel bij je thuisbezorgd.

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.logo gyzs