Wat is doornmaat en PC-maat?

Slot maten

PC maat, doonrmaat, technische termen die veelvuldig voorbij komen in uw zoektocht naar sloten en deurbeslag. Voor een doorgewinterde aannemer geen enkel probleem, maar in de volksmond een vaag begrip.

Laten we beginnen bij het begin, een slot kent twee maten die van belang zijn voor uw aankoop:

  • PC maat
  • Doornmaat

PC maat

Nee de PC maat is niet de maat waarmee je computerspelletjes speelt in je vrije tijd. De PC maat, beter bekend als h.o.h. afstand (hart of hart), is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Omdat dit ook het hart van bijvoorbeeld een WC slot kan zijn dat bezet/vrij aangeeft, wordt deze maat meestal gewoon de h.o.h. afstand genoemd (zie afbeelding). Klinkt dit allemaal als Hebreeuws voor je? Zie dan dit mooie plaatje.

PC maat

De  afstand van het slot is voor een groot deel afhankelijk van waar deze gebruikt wordt. Vaak bij woningbouwsloten is de PC maat 55mm. Voor zwaardere sloten en veiligheidsloten is dit meestal 72mm. Let op:  in België en Frankrijk worden er andere maten gehanteerd, mocht u net een deur uit Frankrijk besteld hebben kunnen de maten afwijken.

Doornmaat

De doornmaat van een slot is de afstand tussen de voorkant van de voorplaat van het slot tot het hart van het krukgat en/of cilindergat (zie afbeelding).

DoornmaatSloten zijn veelal in standaard doornmaten leverbaar, maar ook op bestelling in veel uitlopende maten. Wel lopen deze maten altijd stapsgewijs op met stappen van 5mm. Voor bijvoorbeeld een projectslot geld een standaard maat van 60mm. En die van een woningbouwslot heeft als standaardmaat 50mm. Let op: ook hier geldt dat bij buitenlandse deuren de maten kunnen afwijken.

In oudere gebouwen/verpleegtehuizen etc. zijn grotere maten vaak gewenst, maar ook bij gebruik van bijvoorbeeld een grotere deurknop. De afstand tussen de deurpost en de deurknop kan erg beperkt zijn zodra de deur geopend moet worden bij naar binnen draaiende deuren. (lees blog: binnen/buiten draaiende deuren)

Oké, ik weet de maten maar hoe pas ik ze toe?

U bent vol op zoek naar deurschilden op GYZS.nl en vind daar dat ene prachtige exemplaar. Vlak voordat u klikt op bestelling afrekenen, vraagt u zich toch af: “gaat het wel passen?”.

Om u daar mee verder te helpen hebben we een aantal voorbeelden gezocht. Vier voorbeelden voor de 4 meest gebruikte sloten.

  • Profielcilinder, drie standaard maten: 55,72 en 92mm (Figuur 1)
  • Sleutelgat met baardsleutel, twee standaard maten: 56 en 72mm (Figuur 2)
  • Rondcilinder, twee standaard maten: 73,5 en 78mm (Figuur 3)
  • Gat voor WC-sluiting drie standaard maten: 57,62 en 72mm (Figuur 4)

figuur-hoe-meet-ik-mijn-deurbeslag

GYZS.nl

Op GYZS.nl verkopen we een breed assortiment in alles afbouw. Zo verkopen we dus alle sloten die je maar kan bedenken, van binnendeursloten tot meerpuntsluitingen. Maar ook voor Purschuim of een bouwstofzuiger kan je bij GYZS prima terecht. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.