Klustip: behangen zonder luchtbellen

Tips: hoe kun je het beste behangen?

Het aanbrengen van behang is niet voor iedereen weggelegd.. De stap om zelf te behangen is dan ook vaak vrij groot. U vraagt zich natuurlijk af, wat heb ik nodig, waar moet ik op letten en hoe kan ik het behang het beste aanbrengen?

Voor de mensen die zich hier aan willen wagen zullen wij in dit blog uitleggen hoe je dit het best kan doen. Zodat u zelf aan de slag kunt gaan. Net als voor veel zaken geldt bij het behangen; oefening baart kunst!

Wat heeft u zoal nodig bij het behangen?

  1. Een tafel of behangtafel
  2. Lijm om mee te behangen
  3. Emmer om de lijm in op te lossen
  4. Waterpas om de haakse lijn mee te maken op de muur
  5. Insmeerborstel om de lijm op het behang mee aan te brengen
  6. Aandrukborstel om het behang mee glad te strijken
  7. Stanleymes om het behang mee te snijden
  8. Potlood om de haakse lijn op de muur te tekenen
  9. Nadenroller om de naden van 2 rollen behang glad te strijken
  10. Rolbandmaat om de breedte en hoogte van de muur op te meten

De meeste benodigdheden zijn gemakkelijk en snel te bestellen op GYZS.nl.

Het behang opmeten

Om te kunnen behangen is het van belang dat u eerst bepaald hoeveel banen u nodig heeft.

U meet daarom eerste de breedte van de muur. Een normale rol behang is +/- 53cm breed. Aan de hand van de breedte van het behang en de muur weet u hoeveel banen u moet knippen uit de rol behang.

Daarna bepaalt u de hoogte van de muur. Ter hierbij altijd 10 cm extra aan de bovenzijde van de muur.

Lijmen van het behang

De lijm die u nodig heeft hangt af van het soort behang dat er gebruikt wordt. Zo bestaat er vliesbehang, maar ook behang van papier. Op de verpakking van de lijm vindt u de benodigde informatie. Informatie als hoe de lijm voor te bereiden.

Loodrecht behangen

U kunt nu een behang baan insmeren met lijm. De lijm moet enige tijd drogen, deze droogtijd hangt af van het soort lijm dat gebruikt wordt. Op de verpakking van de lijm zal u deze informatie terugvinden.

De droogtijd is belangrijk omdat bijvoorbeeld bij te lang wachten het behang kan gaan bobbelen. En bij een te korte droogtijd kunnen er kieren ontstaan tussen de banen.

Beginnen met behangen

Er zijn meerdere manieren om te beginnen met het plaatsen van de eerste baan behang.

U kunt er voor kiezen om met een waterpas een loodrechte lijn aan te brengen op de muur. De baan met behang komt dan precies gelijk te lopen met de lijn op de muur. Bevat de muur een kozijn? Dan kunt u er ook voor kiezen om de eerste baan gelijk te laten lopen met dit kozijn.

U kunt het beste het behang aanbrengen met de overlap aan de plafondzijde. Rol de baan daarna langzaam naar beneden. Indien u gelijk met een kozijn afrolt dan vouwt u een klein stukje behang naar binnen aan de kant van het kozijn. Daarna drukt u het behang over de gehele baan zachtjes aan met de behangborstel.

De tweede baan en verder..

De volgende baan laat u precies aansluiten op de eerste baan behang. De naden tussen de twee banen rolt u langzaam na met de nadenroller.

De lijmresten die eventueel ontstaan kunt het beste direct verwijderen. Het kan zijn dat dit later namelijk niet zo makkelijk te verwijderen is.

Kleine luchtbellen zullen vaak tijdens het drogen vanzelf wegtrekken. Het is daarom wel belangrijk dat u het behang niet te snel laat drogen.

Laat daarom geen ramen of deuren open staan en zet ook geen kachel aan. Wanneer er toch grotere luchtbellen ontstaan dan kunt u deze het beste even doorprikken met een Stanleymes om de lucht weg te laten lopen.

Luchtbel verwijderen

Dit doet u met een scherp Stanleymes. Daarna drukt u het behang weer aan met een behangborstel.

Stopcontacten en vliesbehang

In de meeste muren bevinden zich lichtpunten en stopcontacten. Het beste kunt u deze eerst verwijderen. Zodat u na het plaatsen van de baan behang de stopcontacten eenvoudig uit kunt snijden. Het is daarvoor wel heel belangrijk dat u eerst de spanning van het contact haalt.

Bij het behangen met vliesbehang gaat het aanbrengen bijna op dezelfde manier als met papierbehang.

U brengt alleen met vliesbehang de lijm aan op de muur in plaats van op het behang. De instructies hoe u dit het beste kunt doen staat ook op de verpakking van de lijm. U gebruikt dus ook andere lijm bij vliesbehang dan met papierbehang.

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.