Hoe bepaal je de draairichting van een deur of slot?

Wat is nu eigenlijk draairichting?

Bij het kopen van een slot, raamsluiting of scharnier moet u goed opletten of u het juiste artikel koopt. Hoe sluit de deur, zitten de scharnieren links of rechts? En hoe weet ik nu of ik een links of rechtsdraaiende raamsluiting nodig heb? Bij veel van deze artikelen vindt u in de specificaties de ‘draairichting’ terugkomen. En de draairichting is vaak bepalend welk slot, scharnier of raamsluiting u mogelijk kunt of moet aanschaffen.

Hoe bepaal ik de draairichting?

De draairichting bepalen van een slot of deur is helemaal niet zo eenvoudig.
Er gelden bepaalde normen die aangeven of een deur of slot links of rechts draaiend is.
Zo zijn er bijvoorbeeld al leveranciers die de Duitse DIN norm hanteren. Maar er zijn ook bedrijven die vasthouden aan een Nederlands of Europese NEN norm. En dat maakt het lastig. Want zo kan het dus betekenen dat een deur linksdraaiend is voor de Duitse Norm en rechtsdraaiend is volgens de Nederlandse NEN norm.

Bij GYZS.nl hanteren wij overigens overal de Duitse DIN norm.

Binnen Nederland geldt een soort van praktijkregel. Wanneer u aan de kant staat waar de scharnieren zich bevinden (zichtbaar zijn) en u de deur naar u toetrekt/naar binnen opent dan kijkt u of de scharnieren zich links of rechts bevinden. Als de scharnieren links zitten dan is het een linksdraaiende deur. Wanneer de scharnieren rechts zitten dan is het een rechtsdraaiende deur. Deze praktijkregel volgt dan de Duitse DIN Norm.

 

Vaak zie je ook nummers 1 t/m 4 staan bij artikelen waar wordt gesproken over draairichting. Die nummers komen overeen met een draairichting. Hieronder ziet u hoe u die nummers moet interpreteren.
Nummer 1 en 3 zijn Din Links. Nummers 2 en 4 zijn Din Rechts.

 

Voor scharnieren zijn alleen de draairichting 1 en 2 van belang, want 1 komt overeen met 3, en 2 met 4.
Bij een slot zijn in bepaalde gevallen wel alle vier de varianten mogelijk. De afgebeelde tekening laat bijvoorbeeld  een deur met draairichting 1 of 3 zien: wanneer je de deur naar je toe opent zitten de scharnieren links. Volgens de Nederlandse NEN-norm (NEN 270:1969) wordt deze draairichting “rechts” genoemd, maar volgens de Duitse DIN-norm “links”.
Dit kan dus van invloed zijn. Bij twijfel altijd even bellen met de klantenservice van GYZS.nl.

Alle draairichtingen per Norm in een tabel

Bij GYZS.nl hanteren we de Duitse DIN norm

Europese NEN-EN 12519:2004
Duitse DIN norm
Nederlandse NEN 270:1969
Naar binnendraaiend 1,2 1 links
2 rechts
1 rechts
2 links
Naar buitendraaiend 3,4 3 links
4 rechts
3 rechts
4 links
Merken Axa
Oxloc
https://blog.gyzs.nl/bouwbeslag/raambeslag/raamsluiting.htmlNemef

 

 

Belangrijke categorieën waar je bijvoorbeeld op basis van de draairichting een product moet uitzoeken zijn: raamsluitingen, deurbeslag en scharnieren.

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.