Voegen verwijderen uit de buitenmuur

In deze blog gaan we het hebben over het verwijderen van voegen uit een buitenmuur. Voegen verwijderen kan op meerdere manieren. Voor deze manieren is ook weer verschillend gereedschap nodig. Daarom zetten wij alles even op een rijtje voor wat u moet weten.

 

Wanneer wilt u uw voegen verwijderen?

  • U wil de gevel renoveren
  • De voegen zijn niet meer schoon te krijgen, ook niet met een hogedrukspuit
  • De voegen vertonen scheuren/barsten of brokkelen af

 

Het verwijderen van de oude voegen is niet alleen belangrijk om esthetische redenen maar ook om de gevelconstructie te beschermen. Beschadigde voegen lijken misschien op het eerste gezicht niet ernstig, maar kunnen een hoop schade aan uw gevel toebrengen. Door de scheurtjes in de voegen kan vocht makkelijker in de gevel dringen. Hierdoor ontstaan vochtproblemen, wat kan leiden tot schimmel op de muur en op langere termijn kan het desastreus wezen. Daarnaast zal de energierekening ook nog is omhoog gaan door het doorslaande vocht. Vocht heeft altijd een negatieve invloed op de isolatie van uw woning. Vochtig isolatiemateriaal kan namelijk veel moeilijker warmte vasthouden.

 

Voegen uithakken

Voordat u begint met de voegen uithakken is het aan te raden om de muur eerst af te spuiten met een hoge drukspuit. Hierdoor zullen enkele stukjes voegwerk al verdwijnen wat weer werk scheelt.

Voegen uithakken kan op twee manieren, met een elektrische hakhamer of een hamer en een beitel.

Een elektrische hakhamer heeft een bijtel als kop en gaat op en neer. Door de hakbeweging zullen de voegen er stukje voor stukje uit trillen. Beitel eerst de horizontale voegen eruit, de verticale voegen zullen er vervolgens naar verhouding simpel uit gaan. Een nadeel van het gebruiken van een elektrische hakhamer is dat u per ongeluk stenen raakt in plaats van de voegen. Er is dus een kans dat u de stenen van uw gevel beschadigt.

Ook is het een optie om een beitel en een hamer te gebruiken. Het principe is hetzelfde, echter zal het wel veel langer duren.

Bij GYZS hebben we een breed assortiment aan elektrische hakhamers en beitels. Een kleine greep uit het assortiment:

 

Bosch Breek- en hakhamer prof sds-max GSH 11E € 540,07 excl. btw
HiKOKI H25PV WSZ SDS-plus hakhamer € 376,84 excl. btw
Ironside Steenbeitel 250mm € 6,00 excl. btw

 

 

Voegen uitslijpen

Naast de voegen uithakken kunt u er ook voor kiezen om de voegen eruit te slijpen. Hiervoor is uiteraard een slijptol nodig. U kan er voor kiezen om een slijptol met een zuigslang te nemen. Het grootste deel van de stof die dan van de voegen afkomt zal gelijk worden opgezogen. Op de slijptol zal een speciaal voeg snijblad nodig zijn. Deze zijn er in verschillende maten. U kunt rekening houden dat de meeste voegen doorgaans 12 millimeter zijn.

Bij uitslijpen gaat u hetzelfde te werk als dat u bij uithakken zou doen. Voordat u te werk gaat is het aan te raden om de muur/gevel af te spuiten met een hoge drukspuit en slijp eerst de horizontale voegen en daarna pas de verticale.

Een groot voordeel van het uitslijpen van de voegen ten opzichte van het hakken is dat het snel gaat en dat het veel makkelijker is om de voegen recht te verwijderen. De kans dat u een steen raakt is dus vele malen kleiner.

GYZS.nl heeft een breed assortiment aan slijptollen en snijbladen:

Makita Haakse slijper 180mm € 163,76 excl. btw
HiKOKI G23MRUA WKZ haakse slijpmachine AHB € 179,67 excl. btw
Diamantschijf Xlock stand.ceramic 125 € 9,84 excl. btw