Houtverbindingen maken, de verschillende opties!

Houtverbindingen kunnen op verschillende manieren gerealiseerd worden. De ene verbinding zal meer belasting kunnen verdragen dan de ander. Daarnaast zal de ene verbinding meer geschikt zijn dan de ander. Daarom hebben wij enkele houtverbindingen op een rijtje gezet die u zelf kunt maken met het daarbij behorende gereedschap.

Hoekverbinder

Hoekverbinder

De hoekverbinder wordt voornamelijk gebruikt om een meubelverbinding te maken. U kunt de houten onderdelen makkelijk verbinden door deze aan beide kanten van de hoekverbinder vast te schroeven.

Deuvelverbinding

Deuvel

Deuvels zijn ideaal om een houtverbinding te maken en kan voor verschillende toepassingen gebruikt worden. Een deuvelverbinding is makkelijk te maken en het komt dus ook vaak voor bij doe-het-zelf meubels zoals boekenkasten. Zorg dat de deuvel bij uw boordiameter past. GYZS biedt deuvels in verschillende maten en lengtes, zodat er altijd een is die bij uw situatie past. Bij het boren moet u vooral op de diepte van het gat letten. Vaak is het handig om ongeveer 1 millimeter aan het gat toe te voegen voor de lijm.

Pen- en gatverbinding

De pen- en gatverbinding is een van de meest gebruikte hoekverbinding in de meubelmakerij. Deze verbinding wordt gemaakt door twee stukken hout van gelijke dikte te gebruiken. Het ene stuk wordt een gat gemaakt en bij het andere stuk een pen. De pen moet ongeveer 1/3 van de dikte van het hout zijn. Allereerst moet de pen gezaagd worden. Dit wordt gedaan met een kapzaag. Een kapzaag is namelijk ideaal voor fijn zaagwerk. Als de pen eenmaal gezaagd is kunt u beginnen met het gat op het andere stuk hout. Teken aan de hand van de lengte en breedte van de pen het gat af. Kap vervolgens met een beitel stukjes hout weg. Het wegkappen zal makkelijker gaan als u eerst een gat voor boord. Als de pen en het gat goed op elkaar aansluiten kan alles definitief in elkaar worden gezet door middel van houtlijm.

Groefverbinding

Een groefverbinding is vrij eenvoudig om te maken en ideaal om bijvoorbeeld boekenrekken mee te maken. Teken allereerst de plankdikte van de plank die u aan het groefstuk wilt bevestigen af. Teken ook de diepte van het groefstuk, deze is bij voorkeur 1/3 van het groefstuk, aan de smalle kanten. Zaag daarna de groef uit tot de afgetekende diepte. Afvalhout kunt u eventueel nog verwijderen met een beitel. Daarna kan het groefstuk aan de andere plank definitief worden bevestigd met bijvoorbeeld houtlijm.

Balkverbinding

Een balkverbinding wordt, zoals de naam al zegt, gebruikt voor een verbinding tussen houten balken. Er zijn veel verschillende manieren om balkverbindingen te maken. Zo zijn er balkdragers, maar ook gordinglassen en raveeldragers. Dit zijn allemaal stalen hulpmiddelen om een balkverbinding te maken. Bezoek onze ‘balkverbindingen’ pagina voor meer informatie!