Schuifdeursystemen voor kastdeuren

Er zijn veel verschillende schuifdeursystemen op de markt. Ieder heeft zijn eigen toepassing. Het is daarom lastig om het juiste schuifdeursysteem te kiezen voor jouw situatie. Wij leggen je in deze blog uit welke schuifdeursystemen er zijn voor een kast en welke jij moet kiezen voor jouw toepassing.

Schuifdeuren

Schuifdeuren zijn, zoals de naam al zegt, deuren die kunnen schuiven. Het is een alternatief voor de traditionele deur met zowel een functionele als een sierlijke werking. Er zijn veel verschillende schuifdeuren; enkele, parallelle, simultane en telescopische. Parallelle en telescopische deuren zijn deuren die achter elkaar schuiven. Dit wordt vaak toegepast als de deuropening groot is en de opening dus gesloten moet worden in 2 of 3 delen. Het verschil tussen deze twee is dat een telescopische deur de andere deur meeneemt wanneer hij naar voren wordt geschoven. Een parallelle deur kan volledig zelfstandig uitgeschoven worden. Simultane deuren zijn 2 deuren die gelijktijdig uit elkaar schuiven.

Wat zijn schuifdeursystemen?

Schuifdeursystemen zijn een totaal pakket om jouw schuifdeur tot een realiteit te brengen. Deze sets hebben alle onderdelen die jij nodig hebt. Het is daarom goed om te weten welke set je nodig hebt en waaruit een set uit bestaat. Een set bestaat over het algemeen uit 5 componenten:

  • Rails
  • Hangrollen
  • Ondergeleider
  • Overig bevestigingsmateriaal
  • Accessoires

De rails van een schuifdeursysteem zijn benodigd om de hangrollen te geleiden. De hangrollen worden aan de deur bevestigd, de deur hangt dus. Door het hangen kan de deur instabiel aanvoelen. Hiervoor is er de ondergeleider. Dit onderdeel wordt onderaan de grond bevestigd en zorgt ervoor dat de deur in een rechte lijn wordt verschoven. Wel dient er aan de onderkant van de deur een groef gefreesd te worden om de ondergeleider doorheen te leiden. Daarnaast wordt er natuurlijk al het nodige bevestigingsmateriaal meegeleverd. Als laatst zitten er ook af en toe accessoires bij een schuifdeursysteem. Je kan hierbij denken aan deurgrepen of schuifdeurkommen. Dit verschilt echter per set. Let daarom goed op de beschrijving van het desbetreffende systeem, daar staan alle meegeleverde onderdelen netjes op een rijtje.

Zoals je misschien wel hebt gemerkt wordt een deur niet meegeleverd. Deze dient apart aangeschaft te worden. Let vooral op dat het schuifdeursysteem het gewicht en de lengte van de deur ondersteunt. Voor het gemak hebben wij in dit blog tabellen toegevoegd met de relevante eisen en specificaties.

Schuifdeursysteem voor een kast

Voor kasten zijn er speciale schuifdeursystemen op de markt. Deze zijn vaak te herkennen aan de lengte van het rails, vaak is die wat korter. Het maximale draaggewicht per deur is vaak wat lager omdat er vooral houten deuren worden afgehangen. De bekendste producent in schuifdeursystemen voor kastdeuren is Henderson. In de rest van dit blog lees je over de verschillende schuifdeursystemen van Henderson voor toepassing bij kastdeuren.

Henderson Double Top en Single Top

De Henderson Double Top en Single Top zijn beide bedoeld voor een toepassing met kastdeuren. Beide systemen zijn makkelijk en snel te bevestigen. De schuifdeurrail van aluminium is al voorgeboord zodat montage aan plafond zo gedaan is. Verder zijn de hangrollen voorzien van kunststof wielen met kogellagers en is de bevestigingsplaat verstelbaar. Toch zijn er wel een paar verschillen tussen de twee systemen. Het grootste verschil zit hem in hoe de deuren bewegen.

Henderson Double Top

doubletopBij de Henderson Double Top schuiven de kastdeuren langs elkaar. Dit maakt het afhangen van meerdere deuren op kortere raillengtes zeer eenvoudig. De Double Top is (standaard) geschikt om twee tot vier deuren af te hangen. Het afhangen van meerdere deuren helpt enorm bij het besparen van ruimte. Ook is het mogelijk om nog een of twee deuren toe te voegen door een extra deurpakket te bestellen. Voor elke extra deur heeft u een extra deurpakket nodig.

Voordelen en nadelen van de Double Top op een rijtje

Voordelen

Perfect voor inloopkasten, garderobes en een breed scala andere toepassingen.

Makkelijk en snelle bevestiging

Geschikt voor 2 tot 3 deuren

Bespaart ruimte

Stil en soepel schuifsysteem

Nadelen

Deuren kunnen niet meer na montage uit rails.

Deuren schuiven langs elkaar en kunnen niet recht schuiven. Indien je dit wenst kies dan voor Single Top.

ArtikelDeurenTypeRaillengteMax. deurbreedteDeurdikteMax. gewicht (per deur)
GY113996512W121200mm900mm16-40mm45kg
GY113996522W151500mm900mm16-40mm45kg
GY113996532W181800mm900mm16-40mm45kg
GY11399654
3W242400mm900mm16-40mm45kg
GY11399656
4W303000mm900mm16-40mm45kg

Henderson Single Top

singletopDe Single Top lijn van Henderson is bedoeld voor zware kastdeuren. De kastdeuren schuiven recht. Dit wil zeggen dat de deuren naast elkaar schuiven en niet achter elkaar zoals bij de Double Top. Verder worden er nylon hangrollen meegeleverd. Dit zorgt ervoor dat de deur stil en soepel schuift. De hangrollen worden aan de achterkant van de deur bevestigd. Deze zijn dus uit het zicht. Daarnaast is het ook mogelijk om simultane deuren te creëren. Dit kan je realiseren door een extra deurpakket te kopen. Wel is het goed om te onthouden dat de deur na montage niet meer uit het rails kan.

Voordelen en nadelen van de Single Top op een rijtje

Voordelen

Perfect voor kledingkasten, opslagkasten en een breed scala andere toepassingen.

Makkelijk en snelle bevestiging

Geschikt voor 1 deur

Hangrollen buiten zicht

Stil en soepel schuifsysteem

Nadelen

Deuren kunnen niet meer na montage uit rails.

Neemt meer ruimte in dan Double Top.

ArtikelDeurenTypeRaillengteMax. deurbreedteMax. gewicht (per deur)
GY113996711ST121200mm600mm45kg
GY113996721ST151500mm750mm45kg
GY113996731ST181800mm900mm45kg

Henderson Rustic Bypass

rusticbypass
De Rustic Bypass is een nieuw schuifdeursysteem van Henderson. Het systeem heeft wat weg van een boerenbeslag met een moderne tint. De matte zwarte finish geeft het een uiterlijk dat uitstekend past een industriële interieur stijl. Verder ondersteund de Rustic Bypass tot 2 deuren die elk tot 40kg mogen wegen. De deuren schuiven lang elkaar net zoals de Double Top, echter is het ieder op 1 rail en niet op 2 rails zoals bij de Double Top. Dit maakt de Rustic Bypass uiterst geschikt voor kleding- en opbergkasten.

Voordelen en nadelen van de Single Top op een rijtje

Voordelen

Uiterst geschikt voor kleding -en opbergkasten

Makkelijk en snelle bevestiging

Geschikt voor 2 deuren

Industrieel design

Moeiteloos soepel schuifsysteem

Nadelen

Zichtbaar, niet iedereen vind dit mooi

ArtikelDeurenTypeRaillengteDeurbreedteDeurdikteMax. gewicht (per deur)
GY190001142RBYPASS/303000mm700-1400mm35-40mm40kg

P C Henderson is in 1921 opgericht in Engeland. Het is in de loop der tijd zich steeds blijven ontwikkelen en is op dit moment een toonaangevende leverancier van diverse deursystemen wereldwijd. Het Nederlandse dochterbedrijf van Henderson is sinds 1965 actief op de Nederlandse markt. Henderson is actief in meer dan 70 landen wereldwijd.

Ontdek meer Henderson op logo