Alles over Luchtdicht bouwen

Er is de laatste tijd veel te doen over het ‘luchtdicht bouwen’, en dat is niet zonder reden. Het is namelijk één van de belangrijkste manieren om een woning of gebouw energiezuinig te maken. Wanneer een huis luchtdicht is, kan je dat vergelijken met een soort luchtdichte schil rondom het huis. De luchtdichte schil zorgt ervoor dat het energieverlies beperkt wordt, wat op zijn beurt weer directe invloed heeft op de energierekening en het wooncomfort.

GYZS is de expert op het gebied van Luchtdicht Bouwen.

Wij krijgen veel vragen en opmerkingen over luchtdicht bouwen. Zo wordt vaak gedacht dat luchtdicht bouwen ongezond zou zijn omdat het huis niet ventileert. Dit is niet helemaal waar, maar wij begrijpen de gedachte. In deze blog gaan wij jou alles vertellen over luchtdicht bouwen, waarom dit zo’n belangrijk onderwerp is en hoe wij jou daarbij kunnen helpen!

Wat is luchtdicht bouwen?

Luchtdichtbouwen is simpel gezegd het dichten van alle ongewenste kieren, scheuren, spleten en naden in een woning of gebouw om luchtlekkage te voorkomen. Let op: het gaat om het dichten van ongewenste openingen. Dit iets anders dan het bewust ventileren, via bijvoorbeeld roosters en ramen, om de binnenlucht te verversen. Wat luchtdicht bouwen precies inhoud kan het best worden uitgelegd via een voorbeeld. In de onderstaande afbeelding zijn twee woningen weergegeven. Aan de linkerkant is een luchtdichte woning geschetst met gecontroleerde luchtstromen en aan rechterkant is een woning geschetst met ongecontroleerde luchtstromen.

Bij de luchtdichte woning aan de linkerkant zijn de ongewenste luchtstromen van binnen naar buiten (exfiltratie) geweerd. Hierdoor verliest de luchtdichte woning geen warmte via kieren en naden. Het voorkomen van de uitstroom van de warme lucht kan onder andere worden gerealiseerd door het dichten van de kieren en naden met de afdichtingsproducten van illbruck, en een vocht regulerende folie aan de binnenkant van de woning te plaatsen. Daarnaast zorgt de luchtdichte constructie voor een wering van de ongewenste luchtstromen van buiten naar binnen (infiltratie). Dit beschermt de constructie o.a. tegen afkoeling en vochtproblemen door condensatie. Bij de woning aan de rechterkant is er geen controle over de luchtstromen in de woning. Koude lucht betreedt de woning via kieren en naden. De warme lucht verlaat o.a. de woning via slecht geïsoleerde daken en de slechte kierdichting van ramen en deuren.

Zoals in het begin van deze blog aangegeven krijgen wij vaak de vraag of luchtdicht bouwen ongezond is, omdat dit ten koste zou gaan van de ventilatie en daarmee kwaliteit van de lucht in huis. Dit is niet waar, maar wij begrijpen de denkwijze. Door luchtdicht te bouwen functioneert het ventilatiesysteem júist beter. Want als alle ongewenste kieren en naden zouden worden gedicht, ben je er zeker van dat de aangevoerde lucht via te onderhouden ventilatiesystemen (bijv. roosters) is aangevoerd. Dit leidt tot een betere kwaliteit van de lucht en verhoogt het rendement van de ventilatiesystemen. Ventilatie is dus altijd nodig, infiltratie absoluut niet.

Waarom luchtdicht bouwen?

Leuk dat luchtdicht bouwen zou je misschien zeggen. Maar waarom zou ik? Het antwoord op die vraag is simpel. Naast de ontelbare voordelen van luchtdicht bouwen is het sinds 1 januari 2021 geen keuze meer, maar zelfs een wettelijke verplichting. Sinds 1 januari 2021 geldt dat alle nieuwbouw, zowel woningbouw als utiliteitsbouw, moeten voldoen aan de drie vereisten van BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). De huidige EPC-eisen komen daarmee te vervallen. De drie eisen van BENG zijn onder te verdelen in BENG 1, BENG 2 en BENG 3. Vooral BENG 1 heeft veel raakvlak met luchtdicht bouwen.

BENG 1 is een aparte eis voor de buitenkant van een constructie om de energiebehoefte te limiteren (ook wel gebouwschil genoemd). Er wordt bij BENG 1 o.a. getoetst op de luchtdichtheid, isolatie, de vorm en de ligging van een constructie. Het gaat bij BENG niet alleen om isolatie maar om een samenspel van factoren om de energiebehoefte te beperken. Luchtdicht bouwen is dus een cruciale (!) factor om te voldoen aan BENG. Waar BENG 1 eisen stelt voor energiebeperking, stellen BENG 2 (primair fossiel energiegebruik) en BENG 3 (aandeel hernieuwbare energie) eisen over waar de energie vandaan moet komen.

Luchtdicht bouwen brengt niet alleen ontzettend veel voordelen met zich mee, maar het wordt zelfs een wettelijke verplichting. Genoeg reden om direct actie te ondernemen dus.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van luchtdicht bouwen?

Energiebesparing: Een luchtdicht gebouw hoeft de lucht niet steeds opnieuw op te warmen (winter) en af te koelen (zomer). Daarnaast is de temperatuur in een luchtdicht huis beter te reguleren en minder beïnvloedbaar door warme of koude temperaturen van buiten. Een kleinere verwarmingsinstallatie volstaat dus prima in de winter. Door verouderde woningen luchtdicht te maken, kan enorm veel energie bespaard worden. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt op de energierekening rond de 130 euro per maand.

Meer comfort: Luchtlekkages kunnen comfortproblemen veroorzaken. De temperatuurverschillen worden veroorzaakt door de cv die krachtig genoeg is om een woning snel op te warmen, gevolgd door luchtlekkages die de woning weer snel laten afkoelen. Je krijgt stijgingen en dalingen van temperatuur in huis, wat oncomfortabel aanvoelt. Een goed luchtdicht huis voorkomt deze fluctuaties van temperatuur en tocht.

Voorkomt vochtproblemen door condensatie: Wanneer een constructie niet luchtdicht is, stroomt vochtige binnenlucht de uitwendige scheidingsconstructie in. Op een koude ondergrond kan deze warme binnenlucht gaan condenseren. Dit leidt veelal tot schade en verminderd de levensduur van veel bouwelementen.

Waterdicht: Om een waterdichte uitwendige scheidingsconstructie te verkrijgen zijn correct uitgevoerde luchtdichtingen nodig. Door de zuigende werking van infiltratie kan vocht diep in de constructie doordringen met lekkageverschijnselen tot gevolg.

Geluidwering: Tot slot kan er in een woning veel geluid binnen komen via luchtlekken. Deze luchtlekken zou je kunnen vergelijken met een raam dat openstaat. Sluit je een raam krijg je minder geluid binnen, sluit je de luchtlekken komt er ook minder geluid binnen.

Tips voor luchtdicht bouwen

Om luchtdicht te bouwen moet er al bij het bouwplan rekening gehouden worden een aantal belangrijke zaken. Zo moet er bij het ontwerp rekening gehouden worden met voldoende ventilatie in een woning. Wanneer er onvoldoende gecontroleerde ventilatie in een luchtdichte woning is, kunnen schimmelvorming en een ongezond binnenklimaat ontstaan. Hou hier als aannemer dus rekening mee. Daarnaast is het belangrijk rekening te houden met op welke wijze de luchtdichtheid wordt bereikt. In de praktijk gaat het tegenwoordig nog vaak mis bij:

  • Hoekaansluitingen
  • Dakvoorvoeren
  • Aansluiting daken op gevels en bouwmuren
  • Kierdichting van ramen en deuren

De meest kritieke plekken van ongewenste kieren en naden zijn dus te vinden bij de aansluitingen van de kozijnen, vloeren, daken en wanden. Deze kieren en naden kunnen gemakkelijk gedicht worden met de producten van illbruck. Illbruck is een van de marktleiders op het gebied van luchtdicht bouwen. De producten van dit Nederlandse bedrijf zorgen voor een duurzame oplossingen van topkwaliteit. Met de producten van illbruck kan je het energieverbruik van huis terugbrengen en bijdragen aan een gezonde leefomgeving. De producten worden regelmatig getest op prestaties, duurzaamheid, veiligheid en strikte emissienormen. illbruck heeft meerdere certificeringen toegekend gekregen met hun producten.

Gebruik de illbruck FM330 elastische purschuim voor het afdichten, isoleren en vullen van voegen en aansluitingen van bouwdelen

illbruck FM330 Perfect Elastic Foam is een blijvend elastisch, isolerend purschuim dat bijzonder geschikt is voor het afdichten, isoleren en vullen van voegen en aansluitingen van bouwdelen.

Door de uitstekende isolatiewaarde is de FM330 geschikt om harde isolatie 100% aan te laten sluiten rondom kozijnen. Het is aan te bevelen om ruimte te houden tussen kozijn en isolatie (ongeveer 2 cm) en deze te vullen met de FM330. Hierdoor sluit de harde isolatie ononderbroken aan op het kozijn en worden thermische bruggen voorkomen.

 

 

 

 

Door de hoge elasticiteit kan de FM330 gebruikt worden om voegen, die door thermische belasting bewegen, duurzaam af te dichten. Mits aan een aantal criteria wordt voldaan is het schuim luchtdicht. Het zorgt tevens voor een verbetering van de thermische en akoestische isolatie tussen kozijn en bouwkundig kader. De blijvende elasticiteit zorgt voor een minimale drukopbouw in de voeg. En wanneer de voeg rustig wordt gevuld is er tijdens het uitharden van het schuim nauwelijks sprake van na-expansie.

  • Bewezen de grootste elasticiteit
  • 35% vervormbaar en hoog herstellingsvermogen
  • Uitmuntende isolatie- en luchtdichtheidswaarde
  • Kan toegepast worden tot -10 graden Celcius (temperatuur >5 graden Celcius)
  • Zeer hoge opbrengst

Bestel de illbruck Fm330 Perfect Elastic Foam in combinatie met een handige spuitmond  eenvoudig en snel voor de scherpste prijs bij GYZS.nl.

Gebruik de SP925 Afdichtingscoating voor het lucht- en waterdicht afdichten van voegen en naden

SP925 Afdichtingscoating is een hoogwaardige laag visceuze coating die met een kwast kan worden gladgestreken. Na uitharding ontstaat een elastische en krimpvrije luchtdichte coating laag met een hoge mechanische sterkte SP925 is goed bestand is tegen vocht en is UV bestendig. Hierdoor is SP925 geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Door het snelle uithardingssysteem vindt huidvorming al plaats na ongeveer 10 minuten.

SP925 Afdichtingscoating is chemisch neutraal, geurarm en tast de ondergrond niet aan. Door het hoge elastisch vermogen is SP925 uitermate geschikt om bewegingen van bouwkundige elementen (door bv. thermische en hygrische schommelingen) zowel aan de binnen- als spouwzijde, duurzaam op te vangen. SP925 Afdichtingscoating is lucht- en waterdicht en heeft een uitstekende hechting, zelfs op lichtvochtige ondergronden.

SP925 Afdichtingscoating is een coating die specifiek ontwikkeld is om aansluitingen en oppervlakken lucht- en waterdicht af te werken. De lage viscositeit zorgt voor een prettige en precieze verwerking. Zakt niet uit, zelfs niet op verticale oppervlakken. Door SP925 Afdichtingscoating met een kwast glad af te strijken, vormt het na uitharding een naadloos en hoog elastisch membraan met een hoge mechanische sterkte.

  • Zeer gemakkelijk te verwerken
  • Duurzaam elastisch
  • Toepasbaar op licht vochtige ondergronden
  • Snelle uitharding
  • Vrij van oplosmiddel, isocyanaat, siliconen en ftalaten

Gebruik de SP925 Afdichtingscoating in combinatie met de Rugvulling en Kitpistool

De rugvulling dient ter opvulling van dilatatie- en aansluitvoegen. Er zal geen blaasvorming ontstaan bij het afkitten door de open cellen. De open cellen voeren het lucht af waardoor blaasvorming wordt voorkomen. Daarnaast kan bespaard worden op de hoeveelheid kit die gebruikt wordt door een rugvulling te gebruiken.

Gebruik een MK5 H600 gesloten handpistool voor een perfecte verdeling van de kit

MK5 H600 is een gesloten handpistool voor worsten tot 600 ml. Druk wordt geleverd door de niet getande as. Automatisch in te stellen ontgrendeling aan de achterkant van het pistool. Eenvoudig aan te passen voor het verwerken van kokers tot 600 ml.

Partners van GYZS.nl

Wij van GYZS.nl zijn trotse partner van illbruck. Wanneer je een product van dit merk in huis hebt, weet je dat zeker dat je kwaliteit in huis heeft. Ben je niet 100% tevreden over de kwaliteit van een geleverd product van een van deze twee merken, neem dan gerust contact met ons op.

(Zakelijk) bestellen bij GYZS.nl

Wilt u een zakelijke afname doen van een artikel genoemd in deze blog? Bij GYZS bieden wij u onder andere staffelkortingen en een meedenkende deskundige klantenservice. Voor zakelijke opties kan je ons altijd bellen via 0224 – 212 026 of contact met ons opnemen via de mail. Vragen naar aanleiding van deze blog kunt je uiteraard ook richten aan onze klantenservice. Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt jouw bestelling (indien op voorraad) op dezelfde dag verstuurd.