Hoe stel ik een sluitplan of sleutelplan samen?

Wat is een sluitplan of sleutelplan ?

Als je al weet hoe je je sluitplan wilt opstellen, klik dan hier om een blanco sluitplan matrix te downloaden. Voor vragen over je sluitplan bel dan met onze klantenservice via 0224-212026 of mail naar klantenservice@blog.gyzs.nl.

Wil je meer weten over een sluitplan of sleutelplan, lees dan onderstaand blog.

We hebben kort omschreven wat een sluitplan is en welke verschillende systemen er toegepast kunnen worden.
Een sluitplan of sleutelplan is een systeem waarbij jij als eindverantwoordelijke de toegangsrechten bepaald tot de verschillende deuren. Jij bent degene die bepaalt welke personen toegang heeft tot welke deur. Een Sluitplan zie je dus vaak terug in bedrijfspanden, wooncentra, ziekenhuizen, scholen. Feitelijk alle situaties waarbij het toekennen van rechten zeer belangrijk is.

Er bestaand verschillende soorten sluitsystemen. We zullen hieronder kort de systemen behandelen. Het is belangrijk om goed de verschillen te begrijpen voordat je het sluitplan samenstelt. Mocht je twijfelen neem dan direct contact op met onze productspecialist.

De verschillende sluitsystemen:


Hoofdsleutel systeem (HS)
:

Hierin kan de hoofdsleutel alle deuren bedienen, terwijl de andere sleutels alleen op de individuele cilinder passen.
Een goed voorbeeld zijn de advocatenkantoren, tandartspraktijken of artsenpraktijken. Een arts wil bijvoorbeeld met de sleutel van zijn woning ook de voordeur van de praktijk kunnen openen. Maar de medewerkers van de praktijk krijgen een sleutel die natuurlijk alleen op de voordeur van de praktijk past.


Centraal hoofdsleutel systeem (C)
:

Hierin passen meerdere sleutels allemaal op dezelfde deur.
Een voorbeeld is een appartementsgebouw. Hier kunnen bewoners met hun eigen sleutel allemaal de toegangsdeur openen, maar kan met dezelfde sleutel ook zijn of haar eigen voordeur van het appartement geopend worden. De sleutel werkt niet bij de buren.

Generaal hoofdsleutel systeem (GHS):

In een GHS-systeem kunnen het hoofdsleutelsysteem en het centraal hoofdsleutelsysteem gecombineerd worden. De generaalhoofdsleutel opent alle cilinders in alle groepen. De hoofdsleutels openen alle afzonderlijke groepen cilinders. Combinaties tussen deze groepen en met centraalsluitingen kunnen hierin ook voorkomen. Je kunt het zo complex maken als je zelf wilt.
Toepassingen waar dit veel voorkomt zijn ziekenhuizen, bedrijvencomplexen, scholen en zorginstellingen.

Sluitplan Maken – stel zelf je sluitplan op

Een sluitplan kan best ingewikkeld zijn. Daarom gebruiken we een matrix in Excel om een duidelijk overzicht te geven welke toegangsrechten er toegekend moeten worden.  Je zet dus een kruisje bij de persoon/afdeling die je toegang wilt geven tot een bepaalde deur/locatie. Dit vakje kruis je dan aan. Wanner je het plan helemaal hebt ingevuld kunnen we de cilinders op maat laten maken.

Ook is het goed om na te denken over de mogelijkheden om uit te kunnen breiden in de toekomst. Hiervoor kunnen dan bepaalde reserves ingebouwd worden. Het is wel mogelijk om de cilinders gelijksluitend te maken, als deze reeds in de combinatie van het sluitplan zijn voorzien. Voor een vlot verloop, staan wij onze klanten na een gesprek bij voor de juiste keuze van cilinder en het opstellen van het plan.

Stap 1) Download de GYZS Sluitplanmatrix.

Stap 2) Geef aan de linkerzijde elke deur een beschrijving (voordeur, achterdeur, etc.)

Stap 3) Geef de cilinders een nummer (van 1 tot …)

Stap 4) Vul het gewenste type cilinder in, wilt u een SKG** (2) of SKG*** (3) cilinder op de bijbehorende deur?

Stap 5) Geef de lengte van de cilinders aan. Bij bestaande cilinders kun je dit ook opmeten.
Let op: Betreft het een knopcilinder let er dan goed om om de maat door te geven van de binnen en buitenzijde. 

Stap 6) Geef het aantal cilinders per deur aan.

Stap 7) Indien van toepassing geef aan of een deur een eigen sluiting nodig heeft en indien het geval hoeveel sleutels hierbij gewenst zijn.
Hierbij  ontvangt u dan ook losse sleutels die enkel en alleen op deze deur van toepassing zijn.

Stap 8) Geef rechts bovenin de sleutels een nummer (HS, S1, S2, etc.) en een beschrijving (Eigenaar, verkoopafdeling, etc.) met hierachter het aantal gewenste sleutels.

Stap 9) Geef door middel van kruisjes aan welke sleutel welke deur mag openen.

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.logo gyzs