Hoe moet ik een cilinder opmeten?

Het opmeten van een cilinder lijkt wellicht eenvoudig, maar in de praktijk is het een werkje dat best nauw luistert.
Je kunt niet zomaar een profielcilinder kopen en dan de maten maar even gokken. Dus klinken dingen als 30/30 of 30/35 meer als brabbeltaal voor je? Dan brengt deze blog je helemaal up to date.

Waarom is het belangrijk om mijn cilinder goed op te meten?

Meet je jouw cilinder niet goed op, dan loop je het risico dat je cilinder langer is dan je deurbeslag en dus uit het beslag steekt. Als je een bezoekje van de lokale inbreker geen probleem zit is dit geen probleem, maar als je inbrekers toch liever buiten de deurhoud is dit toch best onhandig. Het is namelijk een stuk makkelijker om een slot te forceren als het cilinder uitsteekt.

30/30, wat is dat dan?

Een standaard cilinderslot, bij een deurdikte van 40mm is 30/30. Zoals hiernaast uitgebeeld bevind zich in het midden van een cilinder altijd een stelschroef waarmee je de cilinder vast zet in de deur. De maat is 30/30, omdat de cilinder aan beide kanten van de stelschroef 30mm lang is. In totaal is de cilinder dus 60mm. Ga je een cilinder bestellen? Let dan wel goed op wat de binnen en buitenzijde is. Dat scheelt je een hoop hoofdpijn.

Profielcilinder 30/30

Verschillende maten beslag en deurdiktes

Omdat niet ieder binnen- en buitenbeslag dezelfde maten heeft en ook je deurdikte kan verschillen, moeten de cilinders vaak aan 1 of 2 zijdes verlengd worden. Verlenging van een cilinder kan in stapjes van 5 mm.

Cilinder slot opmeten, zo gaat dat

De kans is best aanwezig dat je geen standaard maat cilinder kan gebruiken, daarom raden we aan om de boel altijd even goed na te meten. Hieronder leggen we in 5 stappen uit hoe je een cilinderslot correct opmeet.

Tip vooraf, meet van buiten naar het midden

Meet altijd van de buitenkant van de cilinder naar het midden van de cilinder. Zoals hiernaast uitgebeeld met de rode pijl is het middelpunt van de cilinder het middelpunt van de stelschroef.

Stap 1 cilinder meten

Meet de afstand tussen de deur en het cilindereinde

Meet nu de afstand tussen de buitenzijde van de deur en het cilindereinde. In het voorbeeld hiernaast is het 15mm. Zit er een extra kerntrekbeveiliging of opboorbeveiliging op de deur zoals in het voorbeeld? Tel deze dan niet mee.

Stap 2 cilinder meten

Meet de afstand tussen de stelschroef en de deur

Vervolgens is het tijd om de afstand tussen de deurkant en de stelschroef op te meten. Dit doe je dus tot het midden van de stelschroef! In ons geval was de afstand 15mm zoals hiernaast te zien is.

Tel nu de twee gemeten maten bij elkaar op. Bij ons is dat dus 15+15=30mm

Stap 3 cilinder meten

Meet de afstand tussen binnenzijde deur en einde cilinder

Nu gaan we het proces herhalen, maar dan aan de binnenzijde van de deur. Meet weer de afstand van het einde van de cilinder en de deur. Bij ons in het voorbeeld is het 10mm.

Stap 4

Meet de afstand tussen binnenzijde deur en de stelschroef

Meet nu de afstand tussen de binnenzijde van de deur en het midden van de stelschroef (voor ons 25mm). Tel daarna de twee gemeten maten weer bij elkaar op. In ons geval kwam dat uit op 35mm.

Stap 5

De cilindermaat bepalen

Nu je de maat aan de buitenzijde van de deur (voor ons 30mm), en de maat aan de binnenzijde van de deur weet ( voor 35mm). Kun je heel makkelijk de maat van je profielcilinder bepalen. die is in ons geval namelijk 30/35. Zo simpel kan het zijn!

Er zijn uiteraard veel verschillende soorten cilinders. Zo zijn er knopcilinders, staartcilinders, dubbele cilinders en enkele cilinders te verkrijgen. Ook bestaan er verschillende cilindersets. Deze sets hebben vaak een vast maat en zijnn gelijk sluitend. Zo kun je in een keer meerdere cilinders in dezelfde maat bestellen die met dezelfde sleutel bedient worden. En uiteraard bestaan er ook exotische cilinders, zoals elektronische cilinders bijvoorbeeld.

Profielcilinderlengtemeters

Moet je op grote schaal meten? Of ben je niet zo handig met rolmaten en meetlatten? Dan is een profielcilinderlengtemeter misschien iets voor jouw. Dit handige product is speciaal ontworpen om in een handomdraai een profielcilinder op te meten. Ideaal voor de technische professional die op grote schaal cilinders opmeet.

logo gyzs

*Bron foto materiaal: profielcilinder.nl*