Universele schroeven

Universele schroeven zijn ideaal voor het bevestigen op hout. Universele schroeven hebben weinig kracht nodig, dus hun aandraaimoment is laag. Daarnaast kunt u ze ook gebruiken voor montage op spaanplaat, MDF-plaat en dunne stalen en metaalprofielen.

Verschillende toepassingen voor universele schroeven

Universele schroeven zijn ontworpen voor spaanplaat (geperste houtvezel platen) en zachte hout soorten zonder voorboren. Dit is mogelijk doordat de schroefdraad erg scherp is en de kerndiameter veel dunner is dan bij traditionele houtschroeven. Hierdoor kunnen de schroeven gemakkelijker in het hout en is er minder kans op splijten. Omdat er minder kracht nodig is om de schroeven in te draaien, is bij het gebruik van accu machines de productie hoog, er kunnen meer schroeven per accu lading worden verwerkt.

De meest voorkomende maat die gebruikt wordt is de 4x40mm universeelschroef, maar er zijn natuurlijk verschillende soorten maten naast de populaire 4 x 40mm.

Populaire universele schroeven:

Spax Spaanplaatschroef 4x40mm voldraad
Spax Spaanplaatschroef 4x40mm deeldraad

Het gebruik van universele schroeven in hardhout kan echter problemen veroorzaken, omdat de hoge wrijving die tijdens het indrijven ontstaat de schroeven kan doen breken. Om deze problemen te verminderen, ontwikkelen veel fabrikanten schroeven met extra wrijving verlagende eigenschappen.

Met schroeven dichtdraaien is de regel: vast is vast. Als er toch nog momenten zijn waarbij u toch nog blijft doordraaien dan draait de schroef in het hout dol en heeft u een slechte verbinding.

deeldraad
Deeldraad
Voldraad schroeven
Voldraad

Wat is het verschil tussen voldraad en deeldraad?

Bij voldraad- en deeldraadschroeven zijn er een paar eigenschappen die verschillen van elkaar.

Voorbeeld hiervan kan zijn: Let er bij het gebruik van voldraad op dat de schroef niet vast komt te zitten in het onderdeel dat is verbonden met een ander onderdeel (metaal en hout).

Als u bijvoorbeeld een plankje zonder gat erin wilt monteren, heeft u een deeldraadschroef nodig. Maar als de plank wel een gat heeft dan kunt u prima een voldraadschroef gebruiken.

Als u iets anders dan hout gebruikt en er is voorgeboord, dan is voldraad beter, dit omdat de schroef meer draad heeft en de 2 delen dus steviger bij elkaar houdt.

Deeldraad schroeven

  • Voorboren is niet nodig.
  • Freesribben voor spanningsvrije montage.
  • Deeldraadschroef heeft een schacht tussen de kop en de schroefdraad.
  • Deeldraad trekt zich veel vaster in het hout, vooral als u hout op hout monteert.
  • Schachtribben maken gemakkelijk inschroeven zonder mechanische spanning mogelijk
  • Punt met freesribben vermindert scheurvorming bij het inschroeven.

Deeldraad schroef

Voldraad schroeven

  • Een voldraadschroef heeft schroefdraad begin tot het einde (kop tot punt)
  • Geschikt voor het monteren van metaal of kunststof op hout
  • Wanneer u voldraadschroeven gebruikt bij hout op houtconstructies ontstaat er ruimte tussen de materialen in. Dit is makkelijk te voorkomen door eerst voor te boren.
  • Voldraadschroef zorgt ervoor dat het metalen materiaal stevig op het hout wordt bevestigd.
  • Let op: u zult de schroef deels uit moeten draaien en er weer in om twee hout materialen bij elkaar vast te trekken, met een deeldraadschroef op gepaste lengte hoeft dat niet.

Voldraad schroef

Type aandrijvingen: Pozidriv en Torx

De spaanplaatschroef heeft een Pozidriv-aandrijving of een Torx-aandrijving.

Pozidriv is momenteel de meest voorkomende schroefkop in Europa. De zogenaamde kruiskop is een verbeterde versie van de Philips aandrijving, met een dieper centrum en meer groeven die de grip aanzienlijk kunnen verbeteren.

Torx-aandrijving heeft een kop die lijkt op een zes puntige ster. Dit type schroef wordt meer gezien als alternatief voor de kruiskopschroef. Het koptype heeft de volgende voordelen: De krachtoverbrenging tussen het gereedschap en de schroef is beter en de kans dat het gereedschap uit de kop wordt geschoten is kleiner.

Soorten materialen universele schroeven

De meeste spaanplaatschroeven zijn gemaakt van roestvrij staal (RVS). Roestvrij staal wordt gemaakt door 11-12% chroom toe te voegen tijdens de productie van staal. Naast roestvrij staal worden ze ook gemaakt met materialen zoals verzinkt en zwart verzinkt of gegalvaniseerd.

Verzinkte oftewel gegalvaniseerde schroeven, zijn schroeven die een corrosie voorkomende coating hebben. Deze zijn sterker dan roestvrijstalen schroeven. Maar omdat ze roesten zijn ze niet geschikt voor buitengebruik. Zwart verzinkt zijn ook gegalvaniseerde schroeven maar met een zwarte uitstraling, dat kan in sommige gevallen mooier zijn om te gebruiken.

Bekende universele schroef merken

Bekende universele schroeven merken zijn: Spax, Woodies, Kelfort en Hoenderdaal.

Spax

Spax staat bekend om de hoogste kwaliteit en duurzame producten waaronder schroeven. Zoals ze zelf zeggen: “Wie alle twijfels wil uitsluiten wat veiligheid aangaat, mag niet afdingen op de kwaliteit”. Er worden niet zomaar schroeven gemaakt, de schroeven van Spax zijn in alle opzichten geoptimaliseerd. Bepaalde schroeven zijn zo ontworpen dat de frezen ervoor kan zorgen dat er geen lelijk hout achterblijft. Kwaliteit en veiligheid waarop men kan vertrouwen staan bij Spax voorop.

Woodies

Sinds de lancering in 2009 zijn Woodies Ultimate schroeven alom bekend op de Nederlandse markt. De schroeven van Woodies zijn zo gemaakt dat het voorboren van hout vaak niet nodig is. De kansen op houtsplijten zijn minimaal.

Kelfort

Kelfort biedt een scala aan hoogwaardige producten, afgestemd op professioneel gebruik in de bouw en industrie. De hoogwaardige producten van Kelfort hebben sterke gebruikseffecten, een hoog rendement en kunnen de beste resultaten behalen. Kelfort staat garant voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Steeds meer professionals erkennen de kwaliteit en het gebruiksgemak van Kelfort.

Hoenderdaal

Hoenderdaal, een lokaal professioneel bedrijf is in de jaren 60 opgericht door Cees van ’t Hoenderdaal. In het begin lag de focus vooral op houtschroeven. Deze worden in kleine pakketten verpakt en naar bouwmarkten en andere winkelketens verzonden.

Voorboren bij universele schroeven, moet dat?

Twijfelt u wel eens of u moet voorboren?

De meeste klussers kennen het principe van voorboren. Door voor te boren kunt u ruimte maken voor de boor of schroef om te voorkomen dat het materiaal barst, vooral bij MDF platen! Het maakt boren of schroeven gemakkelijk en zorgt ervoor dat de boor of schroef die u later gaat gebruiken met gemak het materiaal in kan. Iedere schroefverbinding is sterker wanneer u op de juiste diameter voorboort, dit kunt u meten door de maat van de kern van de schroef te nemen. Bovendien wordt de mogelijkheid van het slippen van de boormachine of schroef verkleind. Voorboren in hout wordt gedaan om scheurtjes te voorkomen. Dit geldt vooral voor dunnere planken zoals plinten en latten.

Bekijk hier het volledige assortiment universele schroeven bij GYZS >