Raamuitzetters in het algemeen

Raamuitzetters

Een raamuitzetter is bedoelt om uw raam open te kunnen doen en het raam ook in die stand te houden. Zonder een raamuitzetter zou u op een mooie lentedag het raam open kunnen zetten, plots blaast er een stevige lentebries en voordat u het weet kunt u een nieuw raam bestellen.

Naast het openhouden van het raam, zorgen raamuitzetters er ook voor dat u geopende raam niet verder open kan dan tot de door uw gewenste positie. Natuurlijk zijn er verschillende soorten ramen, en niet elke van deze dient op dezelfde wijze geopend te worden. Daarom zijn er meerdere types ontwikkeld. Op elk raam is er anno 2014 wel een type raamuitzetter die aan uw wensen voldoet.

Naast de verschillende types, wordt er tegenwoordig ook gedacht aan veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Zo kan het openen van een raam voor iemand met een fysieke beperking en hele ‘horde’ blijken. Niet langer zijn deze hordes nodig, ook voor deze mensen is het mogelijk om ‘even’ het raam te openen.

Ruwe verdeling

Om de juiste beslissing te nemen welke raamuitzetter er aan uw wensen voldoet, is het belangrijk om eerst te weten welke raamuitzetter, wat doet. Nu zou u natuurlijk kunnen stellen: “een raamuitzetter hoor toch gewoon je raam open te houden?”. Nee, dit is helaas niet zo makkelijk, alles is afhankelijk van naar welke kant uw raam opengaat (Zie blog draairichting).

Nou dat gezegd hebbende kunnen we de raamuitzetter verdelen in 3 types:

  1. De traditionele raamuitzetter met gaatjes
  2. De telescopische raamuitzetter
  3. De knik-arm raamuitzetter (combi raamuitzetter)

De bovengenoemde zijn vaak verkrijgbaar in veiligheidsuitvoeringen- met slot- en op afstand bedienbare raamuitzetters.

Wanneer gebruik ik welke type raamuitzetter

De traditionele raamuitzetter met gaatjes:

Word gebruikt voor draaibare ramen. Dit geld voor naar binnen en buiten draaiende ramen. Doormiddel van een stelpen kunt u het profielstuk van 6 tot 8 gaatjes naar wens instellen. Haalt u het profielstuk los van de stelpen kan het raam helemaal opengedaan worden.

Ook zijn er uitvoeringen waarbij de stelpen een verdikking heeft (een kraag), dit zorgt ervoor dat uw raam niet alsnog kan openslaan bij een flinke windvlaag. Mocht u een hor voor het raam willen plaatsen, dan kunt u beter een telescopische raamuitzetter gebruiken. Dit omdat anders de stelpen in de weg zit.

De telescopische raamuitzetter:

In feite is de werking hetzelfde als bij een gaatjes raamuitzetter. Ook toepasbaar op draaibare ramen, zowel naar binnen als buiten draaiende ramen. Het grote verschil met de traditionele raamuitzetter zit hem in de montage mogelijkheden. Zoals boven genoemd zou dit bijvoorbeeld een goede oplossing kunnen zijn als u een hor wenst te plaatsen. Nu hoeft er geen gebruik gemaakt worden van zo’n stelpen, wat uiteraard de montage zelf makkelijker maakt.

De knik-arm raamuitzetter:

Dit type wordt toegepast op ramen die aan de boven of onderkant scharnieren. Hier kunnen we weer onderscheid maken in wegdraaibare of niet wegdraaibare varianten

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.