Scharnieren, wat zijn de verschillende soorten?

Scharnieren zijn er in alle soorten en maten. het is belangrijk dat je rekening houdt met het gewicht van het raam of de deur, de draairichtingen en of het raam of de deur inbraakwerend beveiligd moet worden.

Bommerscharnieren

Bommerscharnieren hebben als één van de weinige dubbele draaiassen.de bladen kunnen hierdoor naar twee zijden draaien. Deze scharnieren worden daarom ook gebruikt voor doordraaiende deuren. De dubbele veren zorgen ervoor dat de deuren stil blijven staan in gesloten toestand.

Deurscharnieren

Deurscharnieren zorgen voor een goede en veilige verbinding met de deurvleugels. Ze zorgen ervoor dat de deuren soepel open en dicht kunnen.

Dievenklauwen

Door middel van dievenklauwen kun je ramen en deuren extra beveiligen tegen inbraak. Een dievenklauw bestaat uit een metalen pen die aan de scharnierzijde van het raam of de deur in een rond kommetje valt. Dit gebeurt zodra een raam of deur sluit. Op deze manier wordt het forceren bemoeilijkt.

Duimhengen

Duimhengen worden bevestigd aan een schutting op hekje voor optimale steun. Ze zijn er in verschillende soorten en maten. Wanneer de duimheng wordt gecombineerd met een plaatduim, heb je de perfecte scharnieren voor een normale tot zware tuindeur. Het is van belang dat er twee stuks worden gebruikt, vit is voor de stevigheid.

Inboorpaumelles

Inboorpaumelles worden gebruikt om een deur en/of kozijn te bevestigen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en maten.

Keukenkastscharnieren

Keukenkastscharnieren zijn niet zichtbaar aan de buitenzijde. Ze zorgen ervoor dat de keukenkasten vlak naast elkaar kunnen worden geplaatst.

Kogellagerscharnieren

Kogellagerscharnieren zijn leverbaar met ronde of rechte hoeken en voorzien van twee lagers. Door de uitsparing aan de onderkant van de knoop, zijn de scharnieren gemakkelijk uit elkaar te halen of te verwijderen. Ook zijn de scharnieren gekarteld en niet volledig vastgeslagen. De montage wordt hierdoor eenvoudiger.

Kogelstiftpaumelles

Kogelstiftlaumelles kunnen een groter gewicht dragen dan scharnieren. Doordat een gehard stalen pen draait op een gelagerde kogel zijn paumelles ook geschikt voor buitendeuren.

Kruishengen

Kruishengen zijn voorzien van een standaardplaat met daaraan een lange, brede strip. Je kunt deze gebruiken voor het bevestigen van een tuinhek of schuttingdeur.

Onzichtbare scharnieren

Onzichtbare scharnieren zijn geschikt voor binnendeuren, meubelpanelen en meubels. Na de montage zijn deze onzichtbaar geïntegreerd in de deur of het kozijn.

Paumelles

Paumelles worden op opdekdeuren bevestigd. Het bevestigen van paumelles gaat gemakkelijk.

Pianoscharnieren

Pianoscharnieren zijn smal en lang. Hierdoor zijn ze goed te gebruiken voor deuren en kleppen. Tevens kunnen ze worden gebruikt binnen de luchtvaart, apparaten- en machinebouw.

Plaatduimen

Plaatduimen worden voor het ophangen van schuttingdeuren aan het hekwerk gebruikt. Je bevestigd de duimheng op de schutting en je schuift de duimheng in de plaatduim.

Scharnieren

Een scharnier is nodig om een raam of deur aan het kozijn te bevestigen. Scharnieren zijn te gebruiken voor grote en zware ramen en deuren.

Staarthengen

Staarthengen zijn scharnieren die gebruikt worden voor grote deuren en hekwerken. Bij staarthengen zijn één of beide bladen verlengt. Zo kun je extra bevestigers aanbrengen.

Scharnieronderdelen

Onder scharnieronderdelen vallen eindkoppen, kogellagers, onderlegplaten, scharnierpennen en tussenringen.

Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben over scharnieren, dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.


Misschien ben je ook opzoek naar:

  • Raamsluitingen
  • Deurvastzetters
  • Raamuitzetters
  • Cilinders

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.