Draairichting deur bepalen?

Wat is nu eigenlijk draairichting?

Bij het kopen van een slot, raamsluiting of scharnier moet u goed opletten of u het juiste artikel koopt. Niemand zit te wachten op het retourneren van een artikel omdat het artikel simpelweg niet past of niet juist is. Het is daarom belangrijk om goed te begrijpen wat draairichting betekent en welke soorten draairichtingen er zijn.

Bij veel artikelen in ons assortiment deurbeslag vindt u in de specificaties de ‘draairichting’ terugkomen. En de draairichting is vaak bepalend welk slot, scharnier of raamsluiting u mogelijk kunt of moet aanschaffen. De draairichting bepalen van een slot of deur is helemaal nog niet zo eenvoudig. Er gelden bepaalde Normen die aangeven of een deur of slot links of rechts draaiend is. Zo zijn er bijvoorbeeld al leveranciers die de Duitse DIN norm hanteren. Maar er zijn ook bedrijven die vasthouden aan een Nederlands of Europese NEN norm. En dat maakt het lastig. Want zo kan het dus betekenen dat een deur linksdraaiend is voor de Duitse Norm en rechtsdraaiend is volgens de Nederlandse NEN norm.

Bij GYZS.nl hanteren wij overal de Duitse DIN norm.

Hoe bepaal ik de draairichting?

Binnen Nederland geldt een soort van praktijkregel. Wanneer je bij een dichte deur de scharnieren ziet zitten, draait de deur altijd naar je toe.

Als het scharnier dan links zit, dan is het een LINKSDRAAIENDE deur (DIN Links). De sluiting van de deur zit dan rechts. Dit noemen we dan RECHTSSLUITEND (RS)

Als het scharnier rechts zit, dan is het een RECHTSDRAAIENDE deur (DIN Rechts). De sluiting van de deur zit dan links. Dit noemen we dan LINKSSLUITEND (LS)

Deze praktijkregel volgt dan de Duitse DIN Norm.

TIP: “als u met uw rechterhand de deur open doet, dan is dit vaak een rechtsdraaiende deur. Gaat u met u linkerhand naar de deur toe, dan is de deur vaak linksdraaiend”

Vaak zie je ook nummers 1 t/m 4 staan bij artikelen waar wordt gesproken over draairichting. Die nummers komen overeen met een draairichting. Hieronder ziet u hoe u die nummers moet interpreteren.
Nummer 1 en 3 zijn Din Links. Nummers 2 en 4 zijn Din Rechts.

Voor scharnieren zijn alleen de draairichting 1 en 2 van belang, want 1 komt overeen met 3, en 2 met 4.
Bij een slot zijn in bepaalde gevallen wel alle vier de varianten mogelijk. De afgebeelde tekening laat bijvoorbeeld  een deur met draairichting 1 of 3 zien: wanneer je de deur naar je toe opent zitten de scharnieren links. Volgens de Nederlandse NEN-norm (NEN 270:1969) wordt deze draairichting “rechts” genoemd, maar volgens de Duitse DIN-norm “links”.
Dit kan dus van invloed zijn. Bij twijfel altijd even bellen met de klantenservice van GYZS.nl via 0224-212026 of mailen naar klantenservice@blog.gyzs.nl.

Alle draairichtingen in een tabel

Bij GYZS.nl hanteren we de Duitse DIN norm

Europese NEN-EN 12519:2004
Duitse DIN norm
Nederlandse NEN 270:1969
Naar binnendraaiend 1,2 1 links
2 rechts
1 rechts
2 links
Naar buitendraaiend 3,4 3 links
4 rechts
3 rechts
4 links
Merken Axa
Oxloc
Nemef

Belangrijke categorieën waar je bijvoorbeeld op basis van de draairichting een product moet uitzoeken zijn: raamsluitingen, deurbeslag en scharnieren.

Check hier jouw situatie en bepaald de juiste draairichting

Alle sluitrichtingen in een tabel

 1234
InsteekslotenRsLsRs Ls
OplegslotenRs**LS**LsRs
4917, 4918, 4937, 4938, 5117 en 5118RsLsLs*Rs*
5127 en 5128Ls*Rs*RsLs
DeurbeslagLsRsRsLs
RaamsluitingLsRsRsLs
WC-CilinderLsRsRsLs
Paumelles (=gelijk aan Din Rs/Ls) LsRsLsRs

* dagschoot omleggen
** op aanvraag

Draairichting 1 en 2 voor naar binnendraaiende (voor)deuren
Draairichting 3 en 4 voor naar buitendraaiende (achter)deuren

GYZS.nl

Wanneer je voor 16.30 bestelt, wordt je bestelling op dezelfde dag verstuurd. Heb je nog een vraag over dit artikel? Neem gerust contact op met de klantenservice, onze verkoopadviseurs helpen je graag verder.logo gyzs